Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu’nun Düzce Abhaz Kültür Derneği'ni ziyaret etti. Rektör Şerifoğlu, Düzce Üniversitesi'nin 2006 yılında kurulduğunu genç bir üniversite olduğunu belirterek, çağdaş bir üniversite olarak; ülkenin gelişmesine ve çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmasına katkı sağlayacak meslek insanları yetiştirmek, araştırma ve topluma hizmet alanlarında evrensel değerler üretmek olduğunu dile getirerek Düzce Üniversitesi’ni ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan, çağdaş, yenilikçi, güvenilir, saygın ve tercih edilen bir üniversite yapmayı amaçlıyoruz.”dedi.

Kafkasya’daki gibi eğitim verilecek
Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümünün açılması ile ilgili detaylı bilgilendirmeyi Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Genç yaptı. Fen ve Edebiyat Fakültesi bünyesinde yeni açtıkları Kafkas Dilleri ve Edebiyatı Bölümünde ilk etapta Abhazca, Adigece ve Gürcüce dillerine öncelik verdiklerini kaydetti. Prof. Dr. Genç, bölümün önümüzdeki yıldan itibaren eğitime başlayacağını dile getirerek, çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

Prof.Dr. İlhan Genç, derneklerin girişimi Kafkasya’daki üniversitelerle iletişime geçtiklerini, öğretim üyesi hocaların Kafkasya’daki üniversitelere gönderileceğini ve Düzce Üniversitesi'ne her konuda yardımcı olacaklarını bildirdiklerini söyledi. Bir İngiliz Dili ve Edebiyatı gibi veya bildik ve alışık olunan diğer diller gibi 4 yıl eğitim verileceğini belirten Genç, Kafkasya’da nasıl bir eğitim veriliyorsa, benzer eğitimin verileceğini, 4 yıllık üniversite mezunu olacaklarını, mezun olanların Kafkas dillerinde uzman dil eğitimcisi-öğretmeni olabileceklerini dile getirdi.

Abhazya Sohum Üniversitesi yardımcı olacak
Düzce Abhaz Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Kıymet “Bu ziyaret toplumumuzu çok duygulandırdı ve mutlu kıldı” diyerek söze başladı, ardından dernek faaliyetleri ile ilgili detaylı bilgi verdi.
Düzce Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümünde Abhazca, Adigece ve Gürcüce dillerinin açılmasının Abhazları çok sevindirdiğini vurgulayan Kıymet, bu sevindirici girişimin Abhazya Sohum Üniversitesi'ne iletildiğini ve bu konuda yardımcı olacaklarını bildirdiklerini söyledi.

Haber: S. YANAR