Son dönem kağıt fiyatlarının artmasının nedenleri nedir? Okulların, kırtasiyeler ile anlaşmaları var mı? Bir velinin ortalama gideri ne olur sorularına cevap aradık. 

Kırtasiye esnafı Yunus Emre Cap “Geçen seneye nazaran bu yıl fiyatlarda artış var. Biz işletme olarak zamları uygulamadık. Ticaret Bakanlığı’ndan denetlemeye geldiler. Zam yapmadığımızı gördüler. En küçük listeler 100-150 liradan başlasa da, köy okullarında fiyatlar daha az olabiliyor ama anaokulları ve 1.sınıflarda ücretler  750-800 lirayı bulabiliyor. Masraflar, öğretmenlerin isteklerine göre değişiyor. Hocalarımızın marka takıntıları olmasın diyoruz. Kağıda gelen zamlardan dolayı bu yıl kaynak kitaplarda fiyat artışı gözlemliyoruz. Yapan meslektaşlarımız var. Belli anlaşmalarla okullara malzeme teslimi yapıyorlar ama bizim böyle bir anlaşmamız yok.” dedi.



Cap; kağıt fiyatının yükselmesini, artan vergilere, SEKA’NIN kapanmasına ve ithal bir ürün olduğu için doların yükselmesine bağladığını söyledi.

Kırtasiye ve kaynak kitap satışı yapan bir kırtasiyenin sahibi Turhan Akdoğan “ Türkiye genelinde herkesin kabul ettiği krizimiz var. Özellikle ithal ürünler, dövize bağlı olduğu için sıkıntı yaşıyoruz. Otuz yıllık meslek hayatımda eğitim ve kırtasiye sektöründe ilk defa bu çapta bir sıkıntı yaşadığımızı söyleyebilirim. Kağıt fiyatının artması sadece ülkemizde değil, dünya çapında selülozun hammaddesinden  kaynaklanan bir sorun. Dünya genelinde tekelleşme var. Kaynak kitap alımının velilerin aleyhine olduğu fikrine karşıyım çünkü eğitim sektöründe öğretmenin öğrencisini iyi hazırlamak için ek kaynağa ihtiyacı var ama veliler zorunlu değil. Hiçbir okulun hiçbir kırtasiyeyle anlaşma yapmasının imkanı yok. 1.sınıflar için 250-300 civarında bütçe ayrılması lazım. Popüler markalarla adı duyulmamış olanlar arasında kalite farkı var.” şeklinde görüş belirtti.



İki çocuk velisi Çetin Akmeşe; “Ders kitaplarına ücret ödemiyoruz ama yardımcı kitaplara çok para ödedik. Biri ortaokul biri lise olmak üzere iki öğrencim var. Masrafları hayli yüksek oldu. Öğretmenler tavsiye etmese bile biz çocuklarımızın faydası adına yardımcı kitap alıyoruz. Kırtasiye ve giyim masrafı haricinde öğrenci başına sırf kitap masrafı için 300 lira bütçe ayırdım. Yıllardır çocuklarıma kaynak kitapları kendim seçmeyi tercih ediyorum.” dedi.