Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Murat Arslan, geliştirdiği yapay zekâ yöntemi tabanlı model ile ilgili bilgiler verdi. Arslan, deprem, kasırga, sel veya savaş gibi büyük afetlerde çok sayıda yaralıya bir anda acil sağlık hizmeti veren yaralı toplanma merkezlerinin, afet anı ve hemen sonrasında hastanelerdeki aşırı yığılmaları önlediğini ifade etti. Bu önemli işlevi yerine getirebilmesi için bu merkezlerin yerlerinin önceden detaylı hesaplamalarla belirlenmesi gerektiğini belirten Arslan, yaptığı bilimsel çalışmada toplanma merkezlerindeki yerleştirme işlemlerinin fonksiyonel bir hale getirildiğini söyledi ve geliştirdiği modelin diğer çalışmalardan farklı olduğunun altını çizdi.

Düzce’de yaşayan 165 bine yakın kişiyi ilgilendiriyor
Yrd. Doç. Dr. Arslan, “Düzce’nin hali hazırdaki Merkez ilçesinde yer alan 56 mahallesinde yaşayan yaklaşık 163.000 kişinin; olası bir afet sonrası kritik ilk 72 saat içinde arama, kurtarma ve ilk yardım hizmetlerinden azami şekilde istifade etmeleri için, en fazla 2 km mesafede kurulacak optimum sayıda ve yerdeki yaralı toplanma merkezlerine ihtiyacı olacağı öngörülmektedir.  Bu nedenle Düzce Merkez’de ikamet eden 165 bine yakın kişiyi, olası bir afet durumunda kapsama mesafesi en fazla 2 km olacak şekilde, üç yaralı toplanma merkezine yönlendirilmesini sağlayan modelin çözümü, yapay zekâ yöntemlerinden genetik algoritma metodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

3 mahalle belirledi: Bayram Gökmen, Bahçelievler ve Kültür…
Yapay zekâ tabanlı genetik algoritmalar ile gerçekleşen analizler sonucunda yapılanması öngörülen yaralı toplanma merkezlerinin, Bayram Gökmen, Bahçelievler ve Kültür mahallelerinde oluşturulmasının faydalı olacağını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Hakan Murat Arslan, bu yerleşim sayesinde 163.000 kişinin yüzde 99.46’sına olası afetlerin hemen sonrasında ilk yardım hizmetinin götürülebileceğinin belirlendiğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Arslan, elde edilen sonuçların afet koordinasyon yetkilileri ile paylaşıldığını ve çalışmanın ilgili afet planlarına dâhil edilmesinin önerildiğini belirterek açıklamalarını sonlandırdı.