Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde 2009 yılında kurulan URAP Araştırma Laboratuvarı tarafından açıklanan 'Dünyanın En iyi 2000 Üniversitesi' listesinde, Türkiye'den 62 üniversite bulunuyor. ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Uluslararası Akademik Performansa Göre Sıralama Sempozyumu'na dünya üniversitelerinin sıralamasını yapan Çin'den ARWU-Jiao Tong , İspanya'dan Webometrics, İngiltere'den TIMES ve Hollanda'dan Leiden'in yöneticileri katıldı. Dünyadaki üniversitelerin sıralamalarının amaca daha uygun hale getirilebilmesi ve puanlandırma sistemlerinin bilimselliğinin artırılabilmesi, akademik performansın değerlendirilmesine yönelik uygun ölçütlerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen sempozyumda, 'Dünyanın En iyi 2000 Üniversitesi' sıralaması da açıklandı. ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde akademik performansa dayalı sıralama sistemleri üzerinde bilimsel çalışmalar yapmak üzere kurulan URAP Laboratuvarı'nda geliştirilen 'Dünyanın En iyi 2000 Üniversitesi' listesinde Türkiye'den 62 üniversite bulunuyor.

Dünyanın En iyi 2000 Üniversitesi' listesinde ise; Sakarya Üniversitesi (1402), Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (1450), Abant izzet Baysal Üniversitesi (1548) ve Düzce Üniversitesi 1897'nci sırada yer aldı.

Sıralama sisteminin oluşturulması için 2 bin 500 yükseköğrenim kurumu hakkında performans verileri toplandığı, her kuruma açıklanan kriterlere göre gösterdiği performans doğrultusunda puan verildiği belirtildi. Çin Bilimler Akademisi ve Rusya Bilimler Akademisi gibi devlet araştırma kurumlarının, çalışmanın kapsamı dışında tutulduğu ve değerlendirmeye alınan 2500 kurum arasından 2000'inin puanlandırılarak sıralamaya dahil edildiği ifade edildi. URAP sıralamasının, mevcut sıralama sistemleri içerisinde en geniş kapsamlı olan sıralamalardan bir tanesi olduğu kaydedildi.

Haber; Ş. ÇAKIR