2011 yılından itibaren iç savaş sebebiyle Suriye’den Türkiye’ye daha önce görülmeyen yoğunlukta bir kitlesel göç başladı. İç karışıklık, ekonomik ve siyasi belirsizlikler nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan ya da kaçak yollarla giren ve buradan da Avrupa'ya daha iyi bir yaşam ümidiyle geçmeye çalışan düzensiz göçmenlerin sayısı giderek artıyor.  Ege Denizi, Akdeniz ve Karadeniz'i kullanarak Avrupa'ya geçmeye çalışırken Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarınca yakalanan düzensiz göçmen sayısı, son 5 yılda 238 bin 158'e ulaştı.
 


Yaşanan terör olayları ile beraber iç savaşlar sonucunda Türkiye’nin ve dünyanın önemli bir sorunu haline gelen düzensiz göç olaylarını incelemek ve araştırmalar yapmak amacıyla üniversitelerde kurulan  Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Düzce Üniversitesi’nde de kurulma kararı alındı.
 



Düzce Üniversitesi’nin yaptığı yazılı açıklama şöyle:
“Üniversitemizde Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Açıldı. Yaşanan terör olayları ve iç savaşlar sonucunda ülkemizin ve dünyanın önemli bir sorunu haline gelen düzensiz göç olaylarını incelemek ve araştırmalar yapmak amacıyla Resmi Gazete’nin 30993 sayısında Üniversitemiz bünyesinde “Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” açılmasına karar verildi.”