Eğitim-İş Düzce İl Başkanı Zeki Bayram, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte yapılan değişikliği AK Parti’nin okullardan sistematik olarak Atatürk’ü silme politikalarının devamı niteliğinde olduğunu öne sürdü.
Amaç, türbanı tüm okullara sokmaktır
Bayram, “4+4+4 düzenlemesiyle eğitimi dinselleştiren siyasal iktidar, bu yönetmelikle gerçek niyetini bir kez daha ortaya koymuştur. Buradaki asıl amaç, türbanı anaokulu dahil tüm okullara sokmaktır. Türbanın okullara girmesi, başını örten ve örtmeyen öğrenciler arasında kamplaşmalara da yol açacak, sınıflar ikiye bölünecektir. Siyasi iktidarın, türbanın okullara sokulmasından sonraki adımı ise karma eğitime son vermek olacaktır.”dedi.
Çocukları Ciddi Travmalar Yaşayacak
 Serbest kıyafet uygulaması ülkede yaşanan sosyo-ekonomik farklılıkları, gelir dağılımındaki adaletsizliği okullara yansıtacağını savunan Bayram, “Kim öğrenci, kim değil belli olmayacağı için bu yönetmelikle beraber okul içinde ve önlerinde öğrenci kontrolü açısından da önemli sorunlar yaşanılacaktır. Özellikle ilköğretim çağındaki çocukların gelişim dönemi göz önüne alındığında ekonomik durumu güçsüz olan ailelerin çocukları ciddi travmalar yaşayacaktır. Çocuklar arasında marka rekabeti başlayacak, “bugün ne giyeceğim” kaygısı taşıyan öğrenci derslerine dikkatini veremeyecek ve okuldan soğuyacaktır. Ayrıca bu durum, okullardaki eşitlik kavramını da zedeleyecektir.” dedi.
Amaç Özgürlük Savunmak Değil

Yönetmelikte bir başka dikkat çekici ifadenin“kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyilmeyecek” olduğunu belirten Bayram, ülkemizin güney bölgelerinde sıcaklıklar mayıs ayından itibaren artmaktadır. Bu bölgelerdeki öğrencilerin 30 derecenin üzerindeki sıcaklıkta uzun kollu gömlek giymelerini istemek mantıksızlıktır. Kolu cinsel bir obje olarak gören siyasi iktidar, öğrencileri kapalı giyinmeye zorlamaktadır. Hani amaç öğrencilerin özgürce giyinmeleri idi? Demek ki amaç özgürlük savunmak değil. Bu yönetmelik, pedagojik ve bilimsel değerlendirmeler yapılmadan tamamen siyasi kaygılarla hazırlanmış, ayrıştırıcı, bölücü bir yönetmeliktir. Eğitim-İş olarak, kılık-kıyafet serbestliği adı altında eğitimi dinselleştirme amacının bir başka adımı olan söz konusu düzenlemenin sorunlu bölümlerinin Sendikamız ve veliler eliyle etkisiz kılınabilmesi için ulusal yargı yerleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde gereken girişimleri yapacağız.“ ifadelerini kullandı.

Haber; S. KAŞKIR