17 Eylül’de okullar açılacak ama Milli Eğitim Bakanlığı okullar açılmadan önce öğretmenlerle eğitim sistemini ele alacak. MEB, öğretmenlerin yeni eğitim öğretim yılına hazırlanması ve öğretim yılının planlanması amacıyla eylül ayının ilk iki haftasında yapılacak çalışma programının ayrıntılarını duyurdu. Öğretmenler, 3-14 Eylül’de günde dört saat okullarında düzenlenen programa katılacaklar. İlk olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 3 Eylül’de saat 10.30’da canlı yayınla öğretmenlere seslenecek.
Bakanlık, öğretmenlerin eğitime ilişkin fikirlerini alabilmek amacıyla “Bir Milyon Öğretmen Bir Milyon Fikir” adlı bir çalışma yürütecek. İl ilçe milli eğitim müdürlüklerinin AR-GE birimleri koordinatörlüğünde yürütülecek çalışmada eğitim camiasındaki tüm öğretmenlerden görüş alınacak. Bakanlığın yayımladığı programda çalışmanın amacı, “öğretmenlerimizin güncel eğitim politikaları konusunda farkındalıklarını sağlamalarının yanı sıra tecrübeleri çerçevesinde Bakanlık politikalarının gelişimine katkı sunmaları” sözleriyle ifade edildi. Bu amaçla düzenlenecek toplantıda öğretmenlere bakanlığın belirlediği sorular yöneltilecek ve rapor tutulacak. Raporlar 19 Ekim 2018 tarihinde il, ilçe milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla bakanlığa iletilecek.

Bakanlığı öğretmenlere soracağı sorular isi şu şekilde oluştu:

- Sizce Bakanlığımızın yeni dönemde eğitimle ilgili olarak odaklanması gereken en temel üç sorun nedir? Birkaç cümle ile gerekçelendiriniz. a. Yapısal sorunlar, b. Mesleki sorunlar, c. Eğitim kalitesine yönelik sorunlar
- Bakanlığımızın yürüttüğü faaliyetler içerisinde en başarılı bulduğunuz üç temel uygulama nedir? Birkaç cümle ile gerekçelendiriniz. a. Yapısal uygulamalar, b. Mesleki uygulamalar, c. Eğitim kalitesine yönelik uygulamalar
- Sizce okulunuzda acil çözüm bekleyen üç temel sorun nedir?
 Türkiye’de eğitim öğretimin kalitesini artırmak için üç temel çözüm öneriniz nedir?

Ortaokullarda 4-5 Eylül günlerinde öğretmenler; okul müdürü, müdür yardımcısı ya da rehber öğretmen eşliğinde çocuk ihmal ve istismarını önlemeye ilişkin çalışmaları konuşacak. Yatılı bölge ortaokullarında belleticilik görevi ile ilgili yapılan planlamada pansiyon yönetimi, hijyen, beslenme, çocuk ihmal ve istismarını önleme konuları da gündeme eklendi.

Haber: M. AYDIN