Eğitim öğretim konusunda değişik projeler yapılıyor ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi için çalışmalar gündeme geliyor. Düzce’nin eğitimi ise ilçelerle birlikte hiç de ön planda yer almıyor ve ülke ortalamalarının altında yer alıyor.

İstatistikler ortada

Düzce’de özellikle 15 yaş altı eğitim seviyesi Türkiye  ortalamalarına göre iyi seviyede yer alıyor ama Düzce'nin ülke genelindeki eğitim ortaları da  eğitim seviyesindeki düşüşün nedenini ortaya çıkarıyor. İlçelerde de durum çok farklı değil. Merkez ve ilçelerin ülke ortalamasının alt seviyelerinde yer aldığı görülüyor.

Sondan 4.’yüz

Diğer taraftan yapılan istatistikler de Türkiye’nin eğitim seviyesini ortaya çıkarıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) Daha İyi Yaşam Endeksi'ndeki “yaşamdan memnuniyet” anketinde 35 ülke arasında sondan 4. olduk. Eğitim ortalaması 10 üzerinden 6.5 puan olduğu halde Türkiye, 5.5 puanla en kötü durumdaki ülkeler arasında yer aldı.

Yeni çalışmalar gerekiyor

Ortaya çıkan bu tablo, eğitimde yeni çalışmaların yapılması gerektiğini ve eğitim kalitesinin yükseltilmesi için çaba harcanması gerektiğini de ortaya çıkarıyor. Yeni eğitim öğretim yılında ne gibi çalışmalar yapılacağı da merak edilen konular arasında.

Haber: M. AYDIN