Okullar 17 Eylül’de açılıyor. Kalem, defter, okul forması telaşı başladı. Eğitim İş’in araştırdığı okula başlangıç giderlerine göre, ilkokula başlayacak bir öğrencinin masrafı bin 624 lira. Anasınıfına başlayacak bir öğrencinin masrafı bin 52 lirayı buluyor. Bu miktar, asgari ücretle geçinen bir ailenin gelirinin tamamı, düşük memur maaşının ise yarısından fazlasına denk geliyor.

Çocuğunu ortaokula gönderecek bir aileye bunun bedeli bin 700 lira, lise için ise bu bedel bin 830 liraya kadar çıkıyor. Anasınıfına başlayacak bir öğrencinin masrafı bin 52 lirayı buluyor. Araştırma sosyoekonomik düzeyi farklı üç bölgede yapıldı. Araştırmada servis, öğle yemeği, kıyafet, kırtasiye, çanta, ayakkabı giderleri kullanıldı.

Bağış adı altında velilerden toplanan paralar ve velilerin çocuklarına verdiği harçlıklar araştırmaya dahil edilmedi. Araştırmaya göre asgari ücretle geçinen bir aile, ilkokula okula başlayan çocuğu için bir aylık maaşını, en düşük düzeyde memur olan kişi ise maaşının yüzde 57,20’sini ilkokula başlayan çocuğu için harcamak zorunda. Yapılan araştırma geçen yıla göre masrafların yüzde 30 arttığını da gösteriyor.

Haber: M. AYDIN