Harçların kaldırılması konusu AK Parti’nin son MYK’sında Başbakan Erdoğan tarafından gündeme getirildi. Toplantıda, iki yıllık yüksek okullardan, doktora düzeyine kadar toplam 4 milyona yakın üniversite öğrencisinin yıllık harçlarının 1 milyar TL tuttuğu, ancak öğrenciler üzerinde ciddi yük getirdiği ve sık sık eylem konusu olduğu değerlendirildi. Erdoğan da, harçların kaldırılması için ayrıntılı çalışma yapılması talimatı verdi.

Parasız üniversite için ‘başarı’, yani sınıfta kalma veya alttan ders bırakmama şartı aranıp aranmayacağı, normal harçların on katı ödenen ikinci öğretim harçlarının da kaldırılıp kaldırılmayacağı 2012-13 akademik yılı açılışından önce belli olacak.

Öğrencilerin ödediği ücretin resmi adı olan ‘Öğrenci Katkı Payı’ en düşük 71 TL olarak Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinden alınıyor. İkinci öğrenim, yani daha düşük puanla ‘gece okulu’ olarak girilen aynı fakülteler için ödenen harçlar bin TL’den başlıyor, 4 bin 268 TL’ye kadar çıkıyor.

Üniversite karşılığı alınan ‘öğrenim kredisi’ ise enflasyon farkı eklenerek geri ödeniyor. Ancak ödeme mezuniyetten iki yıl sonra başlıyor ve eğitim görülen süre kadar (4-6 yıl) taksitlendiriliyor. Erken ödemede ise yüzde 30 indirim yapılıyor.