13 Haziran Cuma günü bir Eğitim-Öğretim yılını daha tamamladık. Eğitim-İş Sendikası Düzce İl Temsilcisi Hüseyin Arslan bu bir yıllık dönemi kapsamlı bir şekilde ele alarak değerlendirmelerde bulundu. Arslan yaptığı özel açıklamada bir çok konuya dikkat çekerken özellikle 4+4+4 eğitim sistemini de sıkça olumsuz yönde eleştirdi.



Arslan ilk olarak, Milli Eğitim Bakanlığını hedef aldı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir yıllık dönemde eğitim biliminin temel ilkelerine aykırı düzenlemeler yaptığını, böylece eğitimi niteliksizliğe ve düzensizliğe sürükleyerek çocukların geleceğiyle oynadığını ifade etti. Arslan ayrıca bir çok eksikliğe de dikkat çekerek öğrencilerin, öğretmenlerin ve velileri mağdur edildiğini ileri sürdü.



Arslan, " Başta fiziki ortam yetersizlikleri olmak üzere, öğretmen yetiştirme problemleri, personel istihdam sorunları, derslik açıkları, kalabalık sınıflar, öğretmensiz okullar, bilimsellikten, sanattan, spordan uzak programlar ve birçok plansız uygulamalar sonucunda eğitim sistemimiz çökertilmiş, eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler sürekli mağdur edilmiştir" dedi.


Eğitim-İş Sendikası Düzce İl Temsilcisi Hüseyin Arslan, 4+4+4 eğitim sisteminin uygulanmasından doğan sonuçları değerlendirerek okul öncesi çağdaki öğrencilerin ilkokullara kaydedilmesiyle okul, öğrenci ve öğretmen sayılarında azalmaların meydana gelmesi gibi bir çok konuya değindi.



Arslan, " Meb'in istatistikleri, derslik başına düşen öğrenci sayısının geçen yıllara göre düşmekle birlikte, özellikle göç alan illerde hala ortalamanın çok üstünde kalabalık sınıflar bulunduğunu ortaya koymuştur, çocuk işçilik sayısı artarak devam etmektedir. Eğitim sistemi sermayenin çıkarları doğrultusunda şekillendirildi, özel okulların sayısı geçen yıla göre %11 oranında, bir önceki yıla göre de %30 oranında artmıştır. İmam Hatip Ortaokulları ve İmam Hatip Liseleri siyasi iktidarın en gözde okulları olmuştur. Öğrencilerin sınav yükü ve stresi daha da artmıştır" şeklinde konuştu.



Arslan konuşmasının devamında 4+4+4 eğitim sisteminin Ak Parti hükümeti tarafından "zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması" olarak sunulduğunu ancak MEB'in 2013-2014 yılı istatistiklerinin ortaöğretim çağındaki çocukların örgün eğitimden koparak açık liseye yöneldiğini ortaya koyduğunu ifade etti ve istatistiklere göre, mesleki açıköğretim lisesinde okuyan toplam öğrenci sayısının 1 milyon 306 bin 994 olduğunu ancak bu sayının 4+4+4 eğitim sisteminden önce yani 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında ise 1 milyon 940 bin 268 civarında olduğunu söyleyerek bu sistemin olumsuz yönlerine dikkat çekti.



2013-2014 Eğitim-Öğretim yılının değerlendirmesini yapan Arslan, sonuç olarak öğrencilerin öğrenmeye değil, sınavlara, sınıf geçmeye ve evlerine zayıfsız karne götürmemeye koşullanmış olduklarının altını çizdi ve Eğitim-İş olarak parasız, bilimsel, demokratik ve laik eğitimin herkes için ayırım gözetmeksizin hayata geçirilmesini dileyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Haber;E.Tınaz