Milli Eğitim Bakanlığı’nın atamalarının yargıdan dönmesi eğitim çalışanlarının mağdur olmasına neden oluyor. Müdür atamalarının iptalinin ardından ortaya çıkan sorunun bir benzeri de Anadolu Öğretmen Liseleri’ne 2005 yılından önce sınavsız olarak atanan öğretmenlerin başına geldi.

2005 yılında 2005/73 sayılı genelge ile sınavsız olarak Bakanlık tarafından ataması yapılan öğretmenler, Danıştay ikinci dairesinin, bir sendikanın başvurusu üzerine genelgeyi iptali ile şaşkına döndüler. Bugüne kadar uygulanan teamül nedeniyle eski görev yerlerine iade edilen öğretmenler, önceki kadroları dolu olduğu için başka yerlere tayin edilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. İptal kararının Düzce’de de çok sayıda öğretmeni etkilediği öğrenildi.

Aradan geçen süre boyunca Anadolu Öğretmen Liseleri’ne öğretmen alımları için açılan sınavlara, zaten Anadolu lisesinde öğretmenlik yaptıkları gerekçesiyle alınmayan öğretmenler, genelgenin iptal kararının iptal edilmesi için idare mahkemesine dava açmaya hazırlanıyor.

Genelge mağduru öğretmenler,  görev yaptıkları okullara da dilekçe ile başvurarak, içinde bulundukları durumun kazanılmış haklar ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle görevlerine devam etmelerinin sağlanmasını istediler.

Daha önce de müdür atamaları ile eğitim çalışanlarını ne yapacağını bilemez hale getiren iptal kararlarının, son iptal kararı münferit olay sınırlarını aştığı, Milli Eğitim’in atama kararlarının büyük bölümünün yargıdan döndüğü ifade ediliyor.

Binlerce öğretmeni etkileyen İptal edilen genelge ve iptal kararı, gerek idareci, gerekse öğretmenlerin sürekli yer değiştirmesinin eğitimde motivasyon eksikliğine yol açmasından endişe ediliyor.