İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı, yeni eğitim sistemi ve dönüşüme uğrayan okullarla ilgili bilgi verdi. Yazıcı, Düzce’nin 4+4+4 eğitim sistemine hazır olduğunun altını çizerek, okulların dönüşümün tamamlandığını şu anda özellikle branş öğretmenliğinde oluşan açıkları kapatmak için atamaların beklendiğini söyledi.
Dönüşüm tamam
Yeni yasaya uygun olarak okulların dönüştürülmesi çalışmalarının tamamlandığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı, bu çalışmalar yapılırken öncelikle okulların sosyolojik yapılarının göz önüne alındığını ifade etti.
Yazıcı, “ İlimizde şu anda, 23 anaokulu, 106 ilkokul, 101 ortaokul, 38 lise var. 101 ortaokul, 38 lise var. Yeni yapılanma ile birlikte, merkezde 12 ilkokul, 11 ortaokul, 3 imam hatip ortaokulu oluşturuldu. İlkokul ve ortaokul olarak ayrılan ve tek bina bulunan okullarda tek müdür, iki bina bulunan okullarda iki müdür görev yapacak. Birleştirilmiş sınıf ve taşımalı sistem uygulamasına devam edilecek. Okulların dönüştürülmesi sırasında sosyolojik yapılar göz önüne alınarak çalışmalar yapıldı. Özellikle 1. Ve 8. Sınıf öğrencilerinin aynı ortamda bulunmamasına dikkat edildi.” Dedi.
Karmaşa yaşanmayacak
Bu yıl sadece ilkokul 1. Sınıf ile ikinci kademe olarak görülen ortaokul 5. Sınıfların kayıt yapacağını hatırlatan Yazıcı, kademeli geçişin 4 yılda tamamlanacağını belirtti. Yazıcı, okullarda karmaşa yaşanacağını da düşünmediğini belirtti.
Yazıcı, “ 4 yıl içinde yeni şekillenme tamamlanmış olacak.Yeni yapılanma ile okullarda karmaşa yaşanmayacak. İlk, orta ve lise öğrencileri aynı binada ise giriş ve çıkışları farklı yerlerden olacak. Yaş grupları dikkate alınarak, ortaokullar sabahçı, ilkokullar öğlenci olacak. İlkokul-ortaokul şeklinde bir binada iki ayrı tabela olacak. 10’un üzerinde öğrenci olduğu tespit edilen bölgelerde kapanan köy okulları yeniden açılacak.Bu konuda çalışmalar devam ediyor.” şeklinde konuştu.
Görüşler doğrultusunda okullar dönüştürüldü
Yeni sisteme uygun olarak okulların dönüştürülmesi sırasında ilgili bir çok kurumun görüşlerinin alındığını söyleyen Yazıcı, dönüşüme baz alınan kriterleri de anlattı.
Yazıcı, “ Bu sistemde esas olan bağımsız okullardır. Bağımsız ilk, orta ve liselerin sosyolojik yapılarıdır. Okulların dönüşümü sırasında, uzaklık ve yakınlıkları, ikili öğretim yapıp yapmadıkları, bina derslik sayısı, ana yol geçişi, ulaşımı, öğrenci sayısı gibi kriterler göz önüne alındı. Alt komisyon bir haftalık çalışmanın ardından önce okul yönetici ve aile birliklerinin, sonra sendika temsilcilerinin , son olarak ise milli eğitim müdürleri ve kaymakamların görüşlerini aldık.” Dedi.
Branş öğretmenlerinde açık var
Yeni yapılanma ile ilgili olarak şu anda norm kadroları ile ilgili çalışma yapıldığını belirten Yazıcı,branş öğretmeni açığı için atamaların beklendiğini kaydetti.
Yazıcı “Bizim öngörümüz yeni okullarda matematik ve Türkçe dersleri için öğretmen açığı olacak. Bakanlığın yeni atamalarla ilgili çalışması var. Atamalar yeni döneme yetişecek. Dersler boş geçmeyecek. Bazı okullarda da sınıf öğretmeni fazlalığı var. Örneğin Yunus Emre Ortaokulu, Hikmet Akın ortaokulu gibi.Bu dönemde 66 ay uygulaması nedeniyle 1. Sınıf öğrenci sayısında artış yaşanacak. Okullarımızda yeterli derslik var. Sadece bazı sınırlı alanlara sıkışmış okullarımızda örneğin İsmetpaşa’da derslik sıkıntısı olabilir.”diye konuştu.
Prefabrik okullar 3 yıllık planlamada
Okulların bir araya toplanacağı eğitim kampüsleri projesinden söz eden Yazıcı, 2013-2016 planlamasının hazırlandığını ve prefabrik okulların da bu planlama içinde olduğunu belirtti.

Yazıcı, “ Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 2013-2016 planlaması hazırladık. Şu anda Düzce’de 11 çelik konstrüksiyon 2 prefabrik olan 13 okulumuz var. 2016 yılına kadar bu okullar ve RAM ile Otistik çocuklar okulları yeni binalarına kavuşacak. 100 dönümlük bir alan üzerinde bir çok okulun ve tesislerin bulunacağı eğitim kampüsleri projesi var. Kız meslek Lisesi’nin Şıralık’ta yapılacak olan yeni binası için hiçbir sorun yok ihale aşamasını bekliyoruz. Düzce’de şu anda mevcut durum iyileşmeye doğru gidiyor. Eğitimde istenilen seviyeye gelinmesi için toplumun biraz daha eğitime ağırlık vermesi gerekiyor. İnanıyorum ki Düzce eğitimde hak ettiği yere gelecektir.  Özellikle okullarımızın başarısında sadece sınavlardaki değil spor ve sosyal alanlarındaki başarıları da ön plana çıkarılmalıdır. “ dedi.

Haber: H. İŞCAN