Yeni eğitim öğretim sistemi için hazırlıklar devam ederken Eğitim-İş Düzce Şubesi, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek sistemde sendika olarak gördükleri eksiklik ve yanlışlıkları anlatmaya çalışıyor. Bugün CHP il teşkilatını ziyaret eden Eğitim-İş Düzce Şubesi Başkanı Zeki Bayram ve sendika üyeleri bu yıl ilk kez uygulanacak olan 4+4+4 eğitim sisteminde yaşanabilinecek sıkıntıları ve bunun için neler yapılabileceği içeren dosyayı CHP İl Başkanı Basri Karslıoğlu’na verdi. Bayram ziyaretin amacı hakkında şöyle konuştu:
Geniş Kitlelere Yaymak Zorundayız
 “Eğitimin sonuçları 10-15 senede görülür. Hemen yakın vadede sonuçlarını görebilmek için okulların başlaması gerekiyor. Biz başlamadan neler olabileceğini halkımıza, velilerime anlatmak zorundayız. Bu amaçla da bugün dediğimiz gibi demokratik kitle örgütleri siyasi partileri ziyaret etmek istedik. Önümüzdeki hafta da valilikten de izin isteyeceğiz. Stantlar kurarak bunu daha geniş kitlelere yaymak zorundayız. Bu amaçla hazırladığımız raporu CHP ile beraber diğer siyasi partilere sunacağız. Nasıl zararsız atlatılabilir bununla ilgili bir şeyler yapmak zorundayız.”
Ciddi Hazırlık Yok
“İyi olacaksa 4+4+4'ü de savunuruz” diyen CHP İl Başkanı Basri Karslıoğlu ise sistemin uzman kişiler tarafından oluşturulması gerektiğini ifade ederken şimdiye kadar ciddi bir hazırlık yapılmadığını savundu.
Karslıoğlu, “Biz başından beri bilimsel olarak, bu konudaki uzman kişilerin, eğitimcilerin görüşü alınarak bir yasa çıkmasından yanayız. İyi olacaksa 4+4+4'ü de savunuruz ancak bizim gördüğümüz kadarıyla bu teklifi sunan milletvekilleri arkadaşlarımız eğitimci değil. Bu konuda alınmış bir fikir yok. Diğer yandan ciddi bir hazırlık yok. 6 ayda yeni yeni öğrenciler getireceksiniz. Birtakım sorunlar olacak gibi gözüküyor. Hükümet tarafından '8 ay seksek oynayacak veya başka bir şeyler yapacak' gibi bir takım söylentiler gelmeye başladı. Gönül istiyor ki artık Türkiye’de de 20 kişilik sınıflarda çocukların rahatlıkla eğitim yapabileceği ona göre öğretmenlerin olduğu okullar olsun. Zaten Türkiye’nin birçok okulu sabahçı ve öğlenci olarak çift öğretim yapıyor. Yeteri kadar öğretmen yok. Birçok dışarıdan takviye ile devam ediliyor. Yeteri kadar derslik yok. Bir de bunların üzerine 60-66 ay meselesi çıktı”. dedi.
Türkiye’de Eğitim Sistemi Oturmadı
Karslıoğlu, çocuklarını erken yaşta okula göndermek istemeyen veliler için rapor alma zorunluluğu getirilmesini de eleştirdi.

Karslıoğlu, “Türkiye’de uzun süre tartışılan bir imam hatip mevzusu oldu. İşte erken yaşta başlasaydı başlamasaydı diye. Benim gördüğüm kadarıyla 8 yıllık eğitim baya oturmuştu. Okullaşma oranını da yükseltmişti. Olay imam hatiplerdiyse onlar yine istedikleri yerden dini eğitimlerini almaya devam etselerdi. Hiç bu sistemi bozmayıp da üzerine 4 yıl daha zorunlu okunsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Çok bir netice görmedik ama şimdi baktığımız zaman ne fiziki ortamın hazır olduğunu görüyoruz ne bu çocukların bu işe hazır olduğunu görüyoruz. Şimdi velilere rapor alma zorunluluğu getirdiler ki bu çok yanlış bir şey. Veli çocuğunun okula gidecek durumda olmadığını düşünüyorsa bunu bir dilekçe ile okula bildirebilir. Çocuğumu 72 aydan sonra okula vereceğim diye okula müracaat ederek bu sorunu çözebilir. Şimdi veli rapor almaya niye gitsin ki hastaneye. Bu çok saçma ve ters geliyor bana. Biliyorsunuz Türkiye’de üniversite sınavına hazırlık için de rapor alır öğrenci. Türkiye’de eğitim sistemimiz ciddi bir şekil alıp oturmadı. Yani Hüseyin Çelik Mili Eğitim bakanı oldu o kendine göre bir sistem oluşturdu. Ondan sonra Nimet Çubukçu oldu o kendine göre bir sistem oluşturdu. Şimdi Ömer Dinçer geldi.” diye konuştu.

Haber; S. KAŞKIR