Düz liselerin tamamen kapatılması ile başlayan tartışmalar hız kesmeden devam ediyor. Anadolu lisesini kazanamayan öğrencilerin mecburi olarak meslek, imam hatip ve açık liseye gitmek zorunda kalması sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin tepkisini çekti.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Eğitim İş Düzce Temsilcisi Zeki Bayram, “Hükümetin uyguladığı eğitim politikaları sayesinde eğitim sistemimiz tam anlamıyla iflasın eşiğindedir. Binlerce öğrenci üniversite seçme sınavlarında sıfır çekmektedir. Ayrıca çocuklarımıza davranış eğitimi veremiyoruz. Sınavla giriş yapılan okullara giremeyen öğrenciler meslek liselerine veya İmam Hatiplere yönlendirilecektir. İlk ve orta okullarda seçmeli derslerde çoğunlukla (Başka derslerde yeterli öğretmen yok bahanesiyle) din dersleri seçilmiş olduğu göz önüne alındığında, liselerde de İmam Hatiplere ayrımcılık yapılacağı olasılığı yüksektir. "Dindar ve kindar nesil yetiştireceğiz." diyen hükümetin hedeflerine uygun olan bir durumdur. Ancak kesin olan bir şey daha var ki; eğitim veremediğimiz çocuklarımıza ve ülkemize yazık olmaktadır. "Bizden bilim adamı çıkmaz" diyen bir bakana sahip ülkenin durumu ancak böyle olur.” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan son açıklanan istatistiklere göre, liseye başlayacak 1 milyon 259 bin 546 öğrenciden 688 bini fen, anadolu, anadolu öğretmen ve sosyal bilimler liselerine gidebilecek. Açıkta kalan 574 bin öğrencinin önünde ise özel okul, meslek lisesi, imam hatip lisesi, çok programlı lise ve açık lise seçenekleri kalıyor. Açık lise ya da meslek lisesine giderek üniversite kazanmak zor olduğu, çok programlı liselerin sayısının azlığı ve özel okulların pahalılığı nedeniyle öğrencilere tek seçenek kalıyor: İmam Hatip Lisesi.

 

Haber: S. KAŞKIR