Milli Eğitim Bakanlığı’nın İlköğretim öğrencilerinin ikametlerine en yakın okula yerleştirilmelerini sağlayan “ e-kayıt” sistemi, belirli okullarda öğrenci yığılmalarının önüne geçmeyi planlamaktadır. Aynı zamanda da okula gönderilmeyen çocukların takip edilmesini amaçlamaktadır.

Fakat uygulama sırasında oluşan boşluklar, sistemin rantçıların eline düşmesine neden oldu.

Rantçı “ e-kayıt” sistemi ise şu şekilde işlemekte;
Veli, çocuğunun ikametinin dışındaki bir okulda, eğitim görmesini istediğinde, devreye Emlakçı girer. Elinde bulunan boş daireyi formalite olarak Veli’ye kiralar. Veli bu dairenin su faturasını kendi adına geçirerek Muhtara gider. Muhtarın görevi bu formalite eve ikamet kaydı yapmaktır. Veli Muhtar’dan aldığı formalite ikametgah belgesini Nüfus Müdürlüğüne kaydettirdiği saniye de “e-kayıt” sistemindeki ikamet değişikliği gerçekleşir. Veli, bu işlem için Emlakçıya ve Muhtara yaklaşık 500-TL ödemek zorundadır.

Bu yolla yapılan “e-kayıt” işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir an önce önlem almasını gerektirecek kadar çoktur. Milli Eğitim Bakanlığı “e-kayıt” sistemindeki kısa süreli ikametleri değerlendirmeye alarak sistemdeki boşlukları doldurmaya yönelik çalışmalara başlamalıdır.