İşitme engelli sayısı Türkiye’de 3 milyonun üzerinde. Düzce’de ise tam rakam bilinmemekle birlikte sayının oldukça yüksek olduğu düşünülüyor. Dünyada resmi dil olan ve 2 yıl önce Türkiye’de resmi dil olarak kabul edilen işaret dili konusunda Düzce'de oldukça başarılı çalışmalara imza atılıyor. Bu amaçla Düzce Halk Eğitim Merkezi tarafından her dönem açılan “işaret dili kursu” yadsınamayacak derecede ilgi görüyor. Katılımcı sayısının oldukça fazla olduğu kursta şu an 32 kursiyer var. Eylülde bu rakam, Halk Eğitim Merkezi’nde 65, Gençlik Merkezi’nde ise 80 oluyor.

“EN BÜYÜK PROBLEM İLETİŞİMSİZLİK”

İşaret Dili Eğitmeni ve İstanbul Adliyesi İşaret Dili Tercümanı Arzu Taşoluk, işitme engeliler ve eğitmenliğini yaptığı kurs hakkında bilgiler verdi. Engelli vatandaşların topluma kazandırılması gerektiği ve bu noktada bilinçli olunması çağrı yapan Taşoluk konuyla ilgili şunları söyledi: “İşaret dili toplumuzda maalesef bilinmeyen bir konu. İşitme engeli, doğuştan da sonradan da olabilir. 50 yaşından sonra işitme kaybı yüzde 30’un üzerinde. İşaret dili, işitme engellilerle iletişim kurmamız ve onları topluma kazandırmamız açısından çok önemli. Hastane, adliye, karakol ve sosyal hizmetler en az 1 tane işaret dili tercümanı bulundurmak zorunda ki onlarla iletişim kurabilelim. Çünkü onların tek isteği bizim sesimizi duyun, bizi anlayın. En büyük problemleri iletişimsizlik.”

KURSA TALEP FAZLA

İşitme engelliler kursuna katılımın oldukça fazla olduğunu söyleyen ve kursta neler yapıldığı hakkında konuşan Arzu Taşoluk: “3 yıldır bu kursu yapıyoruz. Şu ana kadar 500 kişiye temel işaret diliyle ilgili eğitim verdik. Bu dili kendi mesleklerine ek olarak da kullanıyorlar. Kamu kurum ve kuruluşlarında da işaret diliyle ilgili başvurular alınıyor şu anda. Biz burada en temel olarak alfabeyle başlıyoruz. İletişim kurabilecekleri tüm işaretleri öğretiyoruz. 3 aylık periyotlarla yeni kursumuzu açıyoruz” dedi.

“SOSYAL PROJELER DE YAPIYORUZ”

Aktif ve sosyal bir kurs olduklarını ve amaçlarının toplumu bilgilendirmek ve bilinçlendirmek olduğunu söyleyen İşaret Dili Eğitmeni Arzu Taşoluk, bunu sosyal projelerle desteklediklerini söyledi. Engellilere karşı halkın nabzını ölçmek için zaman zaman sokağa çıktıklarını ve işaret dili ile insanlarla konuşmaya çalıştıklarını ifade eden Taşoluk ve kursiyerler hem olumlu hem de olumsuz tepkiler aldıklarını dile getirdi. Ancal Olumsuz tepkiler de alsalar dışarıda sosyal projelerine devam edeceklerini söyledi.

KURSİYERLERDEN “İNSANI ANLA, DÜNYAYI ANLA, İŞARET DİLİ ÖĞREN” MESAJI

Kursiyerlerden Mustafa Yıldız kursa geliş amacını engellilere ve kendi ailesinde oluşabilecek bir işitme engeli durumunda onlara yardım edebilmek olduğunu söyledi. Enes Gemicioğlu ise amacının Türkiye’de 3 buçuk milyon olan işitme engelli vatandaşa bir nebze olsun yardım edebilmek olduğunu belirtti. Edebiyat Öğretmeni Elif Marmara da yine kursa gelmekteki amacının toplumdaki engelli vatandaşlarla iletişime geçmek olduğunu söyledi. Kursiyerlerin hemen hepsi aynı görüşte birleşirken “İnsanı anla, dünyayı anla, işaret dili öğren” mesajını verdi.
Öte yandan kursiyerler sadece konuşmaların işaret diliyle anlatımını öğrenmiyor. Ayrıca çeşitli şarkı ve türküleri de hep birlikte işaret diline çevirerek, keyifli anlar yaşıyor. Bunun bir örneğini Öncü kameraları önünde sergileyen kursiyerler, Mustafa Yıldızdoğan'ın “Türkiyem” şarkısını her beraber işaret diline çevirdi.

Haber; Ö.YILMAZ