Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in de katılacağı ve 24 Nisan günü başlayacak olan Milli Eğitim Şurası’ndan, her biri Düzce’nin eğitimde geri kalmasından sorumlu olan sorunlarının çözümü için çok şey bekleniyor.

Düzce’de Bakan Çelik’e iletilecek sorunların başında Rotasyon nedeniyle Düze’de öğretmenlerin uzun süre görev yapamaması geliyor. Bakanlığın yayınladığı yönetmelik gereği birinci bölge sayılan Düzce’ye atanan rotasyona tabi öğretmenler en fazla üç yıl görev yapabiliyor. Bu sürenin ardından ise rotasyon gereği başka bir ile tayin ediliyor. Gelen öğretmenin önce taşınma telaşı, ardından atanma beklentisi içine girmesi, eğitimde istikrarın korunmasının önünde engel teşkil ediyor.

Düzce’de bulunan tek zorunlu hizmet bölgesi olan Yığılca’da öğretmen açığının olmamasına rağmen birinci bölge kapsamındaki diğer bölgelerde norm kadro yönetmeliğine göre, yarısı ücretli öğretmenler tarafından kapatılan 900 öğretmen açığının olması rotasyon sorununun Düzce’de eğitime verdiği zararın göstergesi olarak kabul ediliyor. Yüzde 35’e ulaşan öğretmen açığının kapatılması için, Bakan Çelik’in Düzce ziyareti sırasında Düzce genelinin zorunlu hizmet bölgesine alınmasının talep edilmesi bekleniyor.

Bakanı bekleyen tek sorun rotasyon değil. Depremde yıkılan okulların yerine geçici olarak hizmet vermesi için kurulan prefabrik okulların yerine kalıcı binaların yapılması konusunda da Eğitim Şurası’ndan çok şey bekleniyor. Düzce’de okulların yüzde sekseninin idaresinin vekil müdürler tarafından yapılmasının da Eğitim Şurası’nda kendi başına bir inceleme konusu olarak ele alınacak kadar önemli bir sorun.

Düzce’de özellikle köylerde yaşayan kız çocuklarının eğitim sürecine dahil olmasında büyük önemi olan, öğrenci yurtlarının sayısının arttırılmasının da bakanın görüşüne sunulmasına kesin gözüyle bakılıyor.