Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nın, Life Long Learning (Hayat Boyu Öğrenme) programı altında, Yozgat Yerköy Özel Günışığı Rehabilitasyon Merkezi tarafından hazırlanan ve Düzce Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki Eğitim Kurumları, KOBİ ve STK’ların da ortak olduğu 13 farklı birimden 25 uzman “Engelliler İçin İç Mekan Tasarımı” isimli proje kapsamında Almanya'nın Ausgburg kentinde incelemelerde bulundu.

Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Mehmet Budakçı ve Teknik Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç. Abdullah Cemil İlçe aldıkları eğitim seminerleri ve gözlemleri sonucunda; Avrupadaki engelli bireylere devlet tarafından ücretsiz olarak sosyal hayata, kalkınma sürecine tam ve etkin katılması konusunda her zaman destek sağlandığını, bu süreçte ailelere de destek eğitimlerinin verildiğini, engellilerin topluma kazandırılmasında sağlanan hakların ve onurlarının korunmasına yönelik çabaların oldukça fazla olduğunu, amacın hiç kimsenin ilgilenmediği kişilerle ilgilenmek olduğunu, eğitim, istihdam, bilgi edinme, ürün ve hizmetlere erişimlerinin kolaylaştırılması gibi konularda da daha fazla imkanlara sahip olduklarını belirtti.

Doç.Dr. Mehmet Budakçı ve Yrd.Doç. Abdullah Cemil İlçe, ülkemizde engelli bireyler için halen sosyal hizmet ve bireysel imkanların çok yetersiz olduğunu, bunun için öncelikle engelliler için eğitim şartlarının iyileştirilmesinin gerektiğini, Türkiye’de engelliler için mobilya tasarım ve üretimine yönelik düşüncelerin eğitim sisteminde ve üretim sanayisinde yaygınlaştırılması için konu ile ilgili mesleki eğitim kurumlarına büyük görevler düştüğünü ve engelli bireylerin istihdamı sağlamak için kanuni bazı yaptırımların olması gerektiğini vurguladı.

Haber; H. İŞCAN