2010-2011 yılında eğitimde revizyona gidilerek cumhuriyetin kurulduğu zamandan beri kullanılan önlük sistemine son verilmişti. Son zamanlarda ekonominin kötüye gitmesiyle birlikte çocuklarına elbise alamayan velilerin intihar girişimleri de gündeme oturmuştu.

“Önlükler 2010-2011 eğitim yılında resmen kaldırıldı”
Bu konuda Avni Akyol Parkı girişinde açıklamalarda bulunan İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, şu ifadelere değindi:

“Basın açıklamamızda eğitimde fırsat eşitsizliği üzerine vurgu yapıp önlüğün simgesel olarak önemine, toplumun fırsat eşliğine olan ihtiyacının vurgulamak için toplandık. Hepimizin bildiği gibi insanlar eşit olarak dünyaya gelirler fakat daha sonra yaşanan sosyoekonomik sorunlar nedeniyle farklı hayatlar sürerler. Eğitim hayatı en önemli birimlerden bir tanesi olarak gözümüze çarpmaktadır. Gerek insan hakları evrensel bildirgesinde her bireyin eğitim hakkı vardır ifadesiyle, gerekse uluslar arası çocuk hakları sözleşmesinde eğitim hakkı eşitlikle güvence altına alınmıştır. Ülkemizde de cumhuriyetin kurulduğu ilk dönemlerden itibaren eğitimde fırsat eşitliği öğrencilerin ayrım yapılmaksızın yeteneklerini en uygun şekilde ortaya koyup, bu çerçevede eğitim almalarını fırsat bilip inşa edilmiştir. 1973 yılında yayınlanan 1939 sayılı kanunda da bu vurgu açıkça belirtilmektedir. Bununla birlikte eğitimde fırsat eşitliği kanunu ülkemizde ciddi erozyona uğramıştır ki bu toplumun her kesimini rahatsız etmektedir. Bunun temel ilkelerinden bir tanesi de önlük simgesidir. Bizim ve bizim yaşıtlarımızın eğitim hayatında çok önemli yer alan önlük, insanların ve özellikle çocukların birbirlerine karşı olan tavırlarında eşitlik konusunda çok önemli bir işleve sahiptir. Belli başlı eğitim sorunlarına yetişmekte toplumun ve devletin arada oluşan farkları kapatması anlamında önlüğümüzün çok önemli bir yer tuttuğuna inanıyoruz. Eğitimde fırsat eşitliğinin sadece küçük bir simgesi olması noktasında hepimizin de bildiği üzere cumhuriyetin ilk yıllarından 1990’lara kadar siyah olan ve daha sonra maviye dönüşen öğrencilikle özdeş hale gelen önlükler 2010-2011 yılında resmen kaldırılarak üniforma sistemine geçilmiş, okullarda öğrencilerin giyecekleri üniformaların rengine, desenine diğer okul aygıtlarıyla birlikte okul aile birliği karar vermeye başlamıştır.”



“Önlüğümüzü geri istiyoruz”
Eğitim eşitliği için yapılması gerekenlere de değinen Er, şöyle konuştu:

“Peki ne yapılmalıdır? İlk başta çocuklarımızın sağlıklı ve huzurlu eğitim almaları adına velilerimizin önünde duran ve aile bütçesine ciddi külfetler getiren bu masraflara bir son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eskiden olduğu gibi rengi ne olursa olsun öğrenciler arasında sosyal farklılıkları ortadan kaldırma adına önlüğe geri dönülmesini bir simgesel adım olarak görüyoruz. Belki bu küçük bir başlangıç olarak görülecektir ama eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması adına bizler tarafından bir basın açıklaması yapılmasını uygun gördük. Sağlıklı bir eğitimin belki de en temel şartı öğrenciler arasında olan ya da oluşacak olan ekonomik ve sosyal farklılıkların önüne geçmektir. Göreceksiniz ki toplumumuz geri kalanı ortaya koyacaktır. Eğitim sistemimizi içinden çıkılmaz ve geri dönülmeyen noktaya getirmeden devletimizin ve gerekli yetkililerin önlem alması adına bunun için de mücadele edilebilmesi için daha ciddi ve kararlı siyasi iradenin ortaya koyulmasını toplumumuz adına rica ediyoruz. Çocuklarımızın sağlıklı ve eşit eğitim alabilmesi adına velilerimizin önünde duran ve ciddi külfetler getiren masraflara artık bir son verilmelidir. Önlüğümüzü geri istiyoruz. Evladına okulda giyeceği pantolonu alamadığı için canına kıyan anne ve babaların olmadığı daha güzel yarınları hak eden bir memlekette ve daha adil bir ülkede yaşamak dileğiyle.”   

Haber: M. AYDIN