Eğitim İş’in 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı araştırmaya göre; öğretmenler en çok geçim sıkıntısı ve mesleklerine olan saygınlığının azalmasından şikayetçi…

“Her fırsatta öğretmenler aşağılandı”
Bugün kameraların karşısına geçen Eğitim İş Sendikası Düzce Temsilcilik Başkanı Hüseyin Arslan da bu araştırmadan yola çıkarak, şunları kaydetti:
“Bugün açlık sınırı 1827 TL, yoksulluk sınırı 7056 TL civarındadır. Bugün 15 yıl deneyimli bir öğretmenin aldığı net maaş 3040,23 TL iken AK Parti iktidarı dönemindeki her milli eğitim bakanı her fırsatta öğretmenleri aşağılamış, yaptıkları işi küçümsemiş, öğretmenlerin aldığı ücretin fazlalığından, çalışma saatlerinin de azlığından şikayet etmiştir. Oysa ki Türkiye’de çalışan öğretmenler, OECD ülkeleri içinde en çok çalışan, en düşük maaş alan öğretmenler arasındadır.”

“Her 5 öğretmenden biri ek iş yapıyor”
Öğretmenlerin ekonomik, mesleki ve sosyal durumlarını ortaya koyan araştırmanın sonuçlarını sıralayan Arslan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Öğretmenlerin yüzde 77’si öğretmenliğin saygın bir meslek olma özelliğini kaybetti yüzde 75’i daha çok para kazanacağı bir iş imkanı olduğunda öğretmenliği bırakmayı düşünüyor. Öğretmenlerin yüzde 44’ü ikiden fazla kredi kartı kullanıyor ancak yüzde 24’ü kredi kartının sadece asgari borcunu ödeyebiliyor. Öğretmenlerin yüzde 20’si esnafa, yüzde 23’ü ise şahıslara borcu olduğunu belirtirken, yüzde 36’sı ise annesinden ve babasından maddi destek alıyor. Her 5 öğretmenden biri ek iş yapıyor. Öğretmenlerin yüzde 80’inden fazlası gelir yetersizliği nedeniyle psikolojik sorunlar yaşıyor yüzde 79’u mesleğine motive olmakta zorlanıyor.”

“4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği’ne darbe vuruldu”
Öğretmenlerin yüzde 85’inin liselere giriş sınavı, yüzde 77’sinin ise üniversite giriş sınavı ile ilgili yapılan değişiklikleri olumsuz bulduğunu ve onaylamadığını belirten Arslan, eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, 4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği’ne vurulan darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama gayreti, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi, ihraçlar ve açığa almalar, sürgünler, sözleşmeli ve güvencesiz istihdam uygulamalarıyla öğretmenlerin yaşadığı sorunların daha da derinleştirdiğini savundu.

“Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmelidir”
“Öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.” diyen Eğitim İş Sendikası Düzce Temsilcilik Başkanı Hüseyin Arslan, sendika olarak taleplerini şu şekilde sıraladı: “24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmelidir. Öğretmenlere ödenen eğitim öğretime hazırlık ödeneği, tüm eğitim çalışanlarına ödenmeli ve en az bir maaş tutarında olmalıdır. 3600 ek gösterge hakkı tanınmalıdır. Yönetici atamalarında liyakat esas alınmalıdır. Eğitim çalışanları arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara son verilmelidir. İş güvencesinden yoksun sözleşmeli ve ücretli öğretmen uygulamasına son verilmelidir.”

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yapan Eğitim İş Sendikası Düzce Temsilcilik Başkanı Hüseyin Arslan Öğretmenlere plaket taktim etti.