Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Öztürk, insanların yaşam tarzını değiştirebilecek yapay zeka hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ali Öztürk, makinelerin karmaşık problemlerine insanlar gibi çözümler üretmeyle ilgili bilim dalı olan yapay zekayı, bilgisayarların; insanlara ait düşünme, karşılaştırma, algılama, kavrama ve sonuç çıkarma yeteneklerini kullanabilir hale getirmesi şeklinde tanımladı.  

Düzce Üniversitesi’nde yapay zeka ile ilgili çok farklı projeler yürütülüyor
Düzce Üniversitesi’nde öğretim üyelerinin, lisans ve yüksek lisans alanlarında yapay zeka ile ilgili çok farklı projeler yürüttüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, “Benim yürüttüğüm birkaç çalışmadan bahsetmek istiyorum. Yüksek lisans öğrencim ile akıllı tarımsal sulama çalışması gerçekleştirdik. Cep telefonundan tarladaki sulama sistemini izleyebilen, bitkinin su ihtiyacına göre otomatik devreye girip ihtiyaç kadar sulama yapıp sonucu bilgilendirebilen bir sistem kurulmuştur. Başka bir çalışmada görme engellilerin kullanımı için akıllı bir baston tasarlanmıştır. Ses ile kumanda edilerek kurulan devreler başka bir örnek olarak verilebilir.” şeklinde konuştu.

“Yapay zeka gelecekte hayatın her alında vazgeçilmez görevler üstlenecek”
Gelecekte yapay zekanın hayatın her alanında vazgeçilmez bir yardımcı görev üstleneceği değerlendirmesinde bulunan Öztürk, “Yemek ve temizlik yapan, araba süren, hatta ülkelerin güvenliğini sağlayan makinaları mutlaka göreceğiz. Yapay zeka uygulamaları ile evlerimizde akıllı sistemler bizlerin kullanımını beklemektedir.” ifadelerini kullandı.

“Birçok meslek cazibesini yitirecek”
Tarım alanlarının robotlar tarafından ekileceğini, mobil uygulamalar sayesinde mahsul takibi yapılacağını ve sulama sistemlerinin otomatik devreye girebileceğini ifade eden Öztürk, bu teknolojinin kullanımıyla avukat, muhasebeci, öğretmen, doktor, aşçı, taksi şoförü, berber ve terzi gibi birçok mesleğin insanlar için cazibesini kaybedeceğine işaret etti.

“Yapay zekanın en büyük zararı, insanların duygularını yok etmesidir”
Son olarak yapay zekanın kötü amaçlı kullanımıyla ilgili önemli tespitlerde bulunan Prof. Dr. Öztürk, “Yapay zeka insanoğlunun hayata bakış açısını, yaşam tarzını tamamen değiştirebilecek bir alan olma özelliği taşıyor. Teknolojinin tabii ki kötü insanların elinde kötü amaçlar ile kullanılması mümkündür. İnsanlara zarar vermek isteyenler de yapay zeka olanaklarını kullanabilirler, bu engellenemez. Yapay zekanın en büyük zararı, insanların duygularını yok etmesidir.” diye konuştu.

Yapay zeka teknolojisi ile yakın gelecekte insanoğlunun yaptığı robotların kontrolden çıkacağı ve robotlar ile bir mücadelenin başlayacağı gibi bilim kurgu senaryoları hakkında ise “Ben bu tip olayların gerçekleşme olasılığını çok küçük görüyor ve böyle senaryolara inanmıyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.  

Haber: C. ÜSTÜNER