Genel ortaöğretim yapan bütün okulların “Lise”, “Akademik Lise” veya “Anadolu Lisesi”, mesleki ve teknik eğitim veren bütün okulların da “Mesleki ve Teknik Liseler” adı altında birleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, lise türlerini azaltmak için harekete geçti. Genel ortaöğretim yapan bütün okulların “Lise”, “Akademik Lise” veya “Anadolu Lisesi”, mesleki ve teknik eğitim veren bütün okulların da “Mesleki ve Teknik Liseler” adı altında birleştirilmesi için çalışma başlatıldı. MEB tarafından düzenlenen “Ortaöğretimde Okul Çeşitliliği Yerine Program Çeşitliliğini Esas Bir Yapıya Geçilmesi Çalıştayı”nda 70 civarındaki okul türünün azaltılması ve “katsayı meselesi” gündeme geldi. Son yıllarda ortaöğretim sistemine ilişkin hemen hemen tüm toplantılarda gündeme oturan katsayı son olarak 17’nci Milli Eğitim Şurası’na damgasını vurmuştu. Çalıştay sonuç raporunda öneriler başlığı altında da “Yükseköğretime geçişte tüm engeller kaldırılmalı” ifadesine yer verildi.
Genel lise, Anadolu lisesi ve Anadolu öğretmen liseleri “Anadolu Lisesi” veya “Akademik Lise” adı altında birleştirilmeli ve öğrenci alımı Ortaöğretime Geçiş Sistemi yoluyla gerçekleştirilmeli.
Anadolu güzel sanatlar ve spor liseleri “Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi” adı altında birleştirilmeli ve öğrenci alımı yetenek sınavıyla gerçekleştirilmeli.
Fen lisesi ve sosyal bilimler liselerinin mevcut durumları korunarak ayrı okul türleri şeklinde mevcut haklarıyla devam etmeli ve öğrenci alımı Ortaöğretim Geçiş Sistemi yoluyla gerçekleştirilmeli.
Liseler arasında yatay ve dikey geçiş imkanına her aşamada yer verilmeli. Ayrıca aynı anda veya daha sonra da farklı tür programdan da mezun olabilme imkanı verilmeli önerileri yer aldı.