Düzce Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada İlköğretim okul kayıtlarının başlaması ile adres beyan işlemlerinde artan yoğunluk ve gerçeğe aykırı adres beyanının önüne geçilmesi için adres beyanını gerçeğe aykırı yapılması durumunda idari para cezası uygulanacağı bildirildi.

Nüfus Mevzuatına göre adres beyanlarında Beyan edilen adresin boş olduğunun belirlenmesi durumunda beyanı teyit edici herhangi bir belge istenmeyerek, adres beyanı forma geçirilerek tescil işlemi gerçekleştirilmektedir.

Beyan edilen adresin daha önce bir başkası tarafından beyan edilmiş olması nedeniyle halen dolu olarak gözükmesi durumunda; adres beyanında bulunan kişiden beyanını teyit edici elektrik, su, sabit telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgeler istenecek.

Bu belgelerin incelenmesi sonucunda engel bir durum söz konusu olmaması halinde beyan tescil edilecek.

Gerçeğe aykırı adres beyanı verildiğinin anlaşılması halinde ise, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 68. maddesi gereğince 710 TL idari para cezası uygulanacak ve adres beyanı tescil edilmeyecektir. Ayrıca adres değişikliğinin 20 iş günü içerisinde beyan edilmesi gerekmekte olup, yasal sürede beyanda bulunmayanlara 354 TL idari para cezası uygulanacaktır."

Haber; R. BAL