Adigey Devlet Üniversitesi aldığı karar ile tek taraflı olarak Türkiye’deki üniversitelerle işbirliği anlaşmalarını feshetti. Düzce Üniversitesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün de Adigey Devlet Üniversitesi’yle yapılan anlaşma sonucu kurulmuş, bu bölümün tüm öğretim üyeleri de Adigey Devlet Üniversitesi’nden gelmişti.
Adigey Devlet Üniversitesi Akdeniz Üniversitesi (Antalya), Ticaret (İstanbul) İstanbul Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Afyon bu Kocatepe Üniversitesi ile ilişkilerini fesh edip Düzce Üniversitesindeki bilim adamlarını da Adigey’e dönmesini istedi. Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Aslankaya Rusya ile yaşanan krizle ilgili yaptığı açıklamada “Çok stratejik ilişkileri olan bir ülke Rusya, Türkiye için. Dolayısıyla bizim anavatanımız olması hasebiyle oradaki yurttaşlarımızla olan ilişkilerimiz açısından da son derece önemli. Dünya kadar işadamı oraya gitmiş yerleşmiş insanlar, öğrencilerimiz var. Orada, gerginlikten olumsuz etkileniyorlar. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti ve Çerkes halkına ciddi zararlar verecek bir gerginlik bu. Bir an önce her iki tarafın akl-ı selimle yaklaşmasını, düşünmelerini tavsiye ediyorum." dedi.
Düzce Üniversitesi Çerkes Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretmenlerinin geri çağırıldığını doğrulayan Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Aslankaya, "En alt düzeyden en üste kadar olumsuz bir durum. Hiç kimsenin yararına değil. Bir an önce düzeltilmesi gerekiyor." çağrısında bulundu.
haber;s.kaşkır