Eğitim-İş Düzce Temsilcisi Hüseyin Arslan, yeni eğitim öğretim yılı dolayısıyla basının karşısına geçti ve bakanlığı hedef alan değerlendirmelerde bulundu. Öğretmen atamalarından eğitim giderlerine fiziki mekanlardaki eksikliklerden ödenek ve altyapıya kadar eğitimdeki bir çok konuya değinen Arslan, sorunların devam ettiğini öne sürdü.
 
Devlet okullarına üvey evlat muamelesi
Okulların ödenek ve altyapı problemlerine ilişkin konuşan Arslan, şunlar kaydetti:“2015-2016 eğitim-öğretim yılına girerken birçok okulun eğitim-öğretime fiziksel olarak hazır olmadığı görülmektedir. Öte yandan okullarımızda yeterince memur ve yardımcı personel bulunmamaktadır. Bu alandaki pek çok eksiklik bu öğretim yılında da okul-aile birlikleri yoluyla velilerin sırtına yüklenerek karşılanmaya çalışılacaktır. Yardımcı hizmetler personelimizin atamasından adeta vazgeçilmiştir. Özel okullara kaynak aktaran bakanlık, devlet okullarına üvey evlat muamelesi yaparak kaynak aktarmamakta ve okul müdürlerini, velilerden para toplama cambazı yapmaktadır.”
Öğretmen açıkları kapatılamadı
Bakanlığın resmi açıklamalarına göre mevcut öğretmen açığının 120 bin olmasına ve 400 bin civarında atanmayan öğretmen olmasına rağmen Eylül 2015’te 37 bin öğretmen ataması yapıldığını kaydeden Arslan, sayının bu kadar düşük olmasını, bakanlığın önümüzdeki dönemde de ücretli öğretmen politikalarına devam edeceğinin göstergesi olarak yorumladı. Ayrıca İmam Hatip Ortaokullarına ve İmam Hatip Liselerine ayrıcalık gösterildiğini diğer okulların ikinci plana itildiğini savundu.
İkili eğitim sorunu hala çözülemedi
4+4+4 düzenlemesi ve artan sınıf mevcutları nedeniyle okulların önemli bir bölümünün ikili eğitime zorlandığını belirten Eğitim-İş Düzce Temsilcisi Hüseyin Arslan, 2015-2016 eğitim öğretim yılında da tam gün öğretime başlayan okulların önemli bir bölümünün ikili öğretime geçmek durumunda kaldığı eleştirisinde bulundu.
Okula başlangıç giderleri arttı
Okula başlangıç giderlerinin geçen yıla göre yüzde 34,61 oranında arttığını da vurgulayan Arslan, giderleri şu şekilde aktardı: “2015-2016 eğitim öğretim yılında; okulöncesi eğitime başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 707,71 TL’dir. İlkokul 1 inci sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 1153,83 TL’dir. Ortaokula (5. Sınıfa) başlayan öğrencinin başlangıç gideri 1300,05 TL’dir. Liseye başlayan öğrencinin ise 1426,02 TL’dir. Öğrencilere ücretsiz kitap vererek, giderlerin azaltılamayacağı açığa çıkmıştır. AK Parti iktidarı bu uygulamayı siyaseten kullanarak yaptığı özelleştirmelerin, fahiş zamların, özel eğitime verdiği desteğin üzerini örtmekte, adeta kamuoyunun gözünü boyamaktadır.”
Eğitim sorunlar yumağı haline geldi
“Eğitim sisteminin karşı karşıya kaldığı sorunlar, 4+4+4 eğitim sisteminin uygulamaya konulmasının ardından bugün içinden çıkılamaz hale getirilmiştir.” diyerek açıklamalarını sürdüren Arslan, eğitimin sorunlar yumağı haline geldiğini ve bakanlığın ayağına dolandığını öne sürdü. Arslan son olarak sorgulamayan, eleştirmeyen sadece biat eden bir toplumsal yapının oluşumuna zemin hazırladığını savunduğu 4+4+4 düzenlemesinin daha fazla zarar vermeden kaldırılması çağrısı yaptı.

haber;C.ÜSTÜNER