12 Kasım Düzce depremin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapan Türk Eğitim-Sen Düzce Şube Başkanı Osman Çakmak, Van’da yaşanılan sıkıntıları, yaşadığı acı tecrübe nedeniyle en iyi anlayanların Düzceliler olduğunu söyleyerek “12 Kasım 1999 ‘da yaşamını kaybeden vatandaşları rahmetle anıyoruz.” Dedi. Van’da yaşanılan depremlerin ardından, deprem gerçeğine her an hazır olmamız gerektiğinin altını çizen Çakmak, 12 yıl geçmesinin ardından hala güçlendirilmesi yapılmamış kamu binalarının ve okul binalarının olduğuna dikkat çekti.

Çakmak “12 Kasım 1999 depreminden bu güne 12 yıl geçmesine rağmen ilimizde bu konuyla ilgili tedbirlerin alınmadığını hayret ve üzüntüyle müşahede etmekteyiz. İlimizde iki deprem görmüş yüzlerce bina bulunmaktadır. Bundan daha vahim olan gerçek ise; bu binaların arasında, kayda değer hiçbir güçlendirme işleminden geçirilmemiş kamu binaları, özellikle de okulların bulunmasıdır. İki deprem görmüş ve güçlendirme işlemi yapılmamış İstilli, Hamidiye, Musababa, Doğanlı E.Taşhan gibi İlköğretim Okulları, Anadolu Öğretmen Lisesi, Fen Lisesi, Düzce Mesleki Eğitim Merkezi ile Öğrenci pansiyon ve yurt binalarında binlerce öğrenci ve öğretmenimiz eğitim öğretim faaliyeti içersinde bulunmaktadır. Düzce‘yi 1. derecede etkileyebilecek Elmalık fayı, Mengen Fayı ve Mudurnu fayı henüz kırılmamışken; siyasi, mülki ve idari yetkilileri bu okullarla ilgili tahliye dahil her türlü tedbiri vakit kaybetmeden almaya davet ediyoruz.” Dedi.

Çakmak, Meydana gelebilecek muhtemel bir depremde, yaşanacak can kayıplarından; binalarla ilgili 12 yıldır hiçbir tedbir almayan siyasi, mülki ve idari yetkililerin sorumlu olacağını ifade etti.

Haber; S. KAŞKIR