13 Haziran'da okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitim gören toplam 68 bin 103 öğrencinin karne aldığı Düzce'de 2014-2015 eğitim-öğretim dönemi hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Bu eğitim yılında ilk kez, ilkokul 1'inci sınıf öğrencilerinde olduğu gibi ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5'inci sınıflarındaki öğrenciler de uyum eğitimine alınacak ve bu öğrenciler için okullar 8 Eylül'de açılacak.


Okula alıştırmanın püf noktaları


Her yeni eğitim ve öğretim yılı, hem çocuklar hem de aileleri için zorlu bir dönemin de başlangıcı oluyor. Anaokulu ya da 1. sınıfa başlayacak çocukların adaptasyon sorunu yaşaması ailelerine sancılı bir süreç yaşatabiliyor. Okul ortamı ve derslere alışması kolay olmayan çocuklar için uzmanlar altın değerinde tavsiyeler ve ailelere önemli uyarılarda bulunuyor.


Anne-babalar nelere dikkat etmeli?


Okula uyum sürecinde, anne ve babaların dikkat etmesi gereken konular arasında ilk sırayı çocuğun okula gitmemek için diretme yöntemine başvurması geliyor. Sabah baş ya da karın ağrısı gibi şikayetlerle yataktan çıkmak istemediğini söyleyen çocuklara hazırlıklı olmak gerekiyor. Özellikle anneden ayrılmak istemeyen anaokulu ya da ilkokul çağındaki öğrenciye gideceği okul hakkında önceden bilgiler verilmesinin ve gününün nasıl geçeceğinin anlatılmasının fayda sağlayabileceğini vurgulayan uzmanlar, bu noktada güven duygusunun aşılanmasının önemli olduğuna dikkati çekiyor. Çocuklarla yapılacak bilgilendirici konuşmaların ve gideceğe okula önceden yapılan ziyaretlerin ilk günlerde adaptasyon sorununu en aza indirgeyeceği belirtiliyor. İlköğretimden önce verilen okul öncesi eğitiminin okula hazırlanmada önemli rol oynadığını kaydeden uzmanlar, bu süreçte de sıkıntılar yaşanabileceğini ancak okul öncesi eğitimin alınması gerektiğine dikkati çekiyor.


İlk gün okula birlikte bırakın


Anne ve babalar çocuklarını okula bırakırken de sıkıntılı anlar yaşayabilir. Ağlamak, sarılarak ayrılmak istememek, kızarak tepki göstermek gibi durumlarla karşılaşan ailelerin çocukları ile sık sık konuşarak bu dönemi daha az sancılı atlatabileceği vurgulanıyor. Adaptasyon sorununun uzun süre devam etmesi halinde ise bir uzmandan yardım alınması tavsiyesinde bulunuluyor. Ailelere bir önemli uyarı da okulun ilk günü için yapılıyor. İlk eğitim günü okula anne ve babasıyla giden çocuğun kendisini daha güvende hissettiğini belirten uzmanlar, yine okul çıkışında birlikte geçirilecek zamanların da çocuğa olumlu yansıyacağı nasihatinde bulunuyor.

 

Haber: C. Üstüner