Düzce Üniversitesi Tıbbi Araştırma ve Bilim Topluluğu tarafından düzenlenen ve konferans salonunda gerçekleştirilen “Düzce Üniversitesi 5. Ulusal Doğal Afet Tıbbi Öğrenci Kongresi”nde konuşmacılar tarafından önemli konulara parmak basıldı. Kürsüye gelen hocalar ve öğrenciler, konuşmalarına başlamadan önce ilk olarak Soma’da yaşamını yitiren işçilere Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diledi. 3 gün süren kongrenin açılış konuşmasını yapan Başkanı Stajer Dr. Anıl Demir, afet konusunda “Afet, insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, normal yaşantıyı ve eylemleri durduracak veya kesintiye uğratacak, imkânların yetersiz kaldığı, doğal veya insan kökenli olaylara verilen genel bir isimdir. Afet, bir olaydan ziyade olayın yarattığı sonuçtur.” açıklamasında bulundu.

 

 


Vatandaşların bilinçli olması gerekir


Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürü Doç. Dr. Recep Özmerdivenli konuşmasında, “Afet eğitimi konusunda tüm vatandaşlarımızın bilinçli olması gerekir. Doğal afetlerde yapılması gerekenler, ilk müdahale teknikleri, afet tıbbı, afet eğitimi ve yeterlilikleri gibi konularda teorik ve pratik bilgiler doğrultusunda tüm halkımızın eğitime tabi tutulması büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu bağlamda öğrencilerimizin düzenlediği bu kongre anlamlı olmuştur.” diye vurguladı.

 

 


Kongre Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Tuncer ise “Birkaç yıl sonra uzmanlık öğrencisi olacaksınız. Belki bir kısmınız acil hekimi, belki bir kısmınız ambulans hekimi olacaksınız. Ama ne olursa olsun biz hocalar veya uzmanlar veya sizler bir afet durumunda hepiniz el ele verip bu durumda hasta ve yakınlarının yardımına koşacaksınız.“ diyerek sözlerini tamamlarken öğrencilerine başarılar diledi.

Üniversite de depremden zarar gördü

Panelde, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, Düzce depremi konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda deprem anılarını anlatan Pehlivan, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin hasarlarından bahsederek üniversitenin de depremden zarar gördüğünü belirtti.

 

 


Engelli çocukların eğitimi çok zor geçiyor


Kongrenin ikinci gününde Şişli İşitme ve Konuşma Engellileri Derneği Başkanı Gülen Dağdır, dernek olarak yaptıkları faaliyetlerden bahsederek işitme ve konuşma engelli çocukların eğitilmesine öncelik verdiklerini söyledi. Engelli çocukların kelime dağarcıklarının ve öğrenme yeteneklerinin kısıtlı olduğunu belirten Dağdır, engelli çocuklarının eğitiminin çok zor geçtiğini, ancak sevgi ve ilgiyle yaklaşıldığı zaman hiçbir zorluğun yıldırıcı olmadığını ifade etti. Sunumun sonunda engellilerle daha iyi iletişim kurabilmek için eğitmenler tarafından öğrencilere işaret dili eğitimi verildi.


Üç gün boyunca devam eden kongrenin son gününde öğrenciler; acil durumlarda tıbbi müdahaleler, doğal afet sonucu meydana gelen salgın hastalıkların önlenmesi, afet bölgesinde psikolojik sorunlarla mücadele konularında çeşitli eğitimler aldı.

 

 Haber: C.Üstüner