Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, üniversite tarafından 2017 yılında başlanacak projeler, ilk kez onun döneminde uygulamaya konan ‘Açık Kapı Günleri’ ve personel sıkıntısı yaşandığı iddiaları ile gündeme gelen üniversite hastanesi ile ilgili mikrofonlarımıza özel açıklamalarda bulundu.

“Bu yıl önemli 4 farklı yatırımımız olacak”
İlk olarak üniversitenin yeni dönem yatırımlarından bahseden Rektör Demircan Çakar, 2017 bütçesinin 20 Ocak’tan sonra kullanabilir hale geleceğini belirterek, şöyle devam etti: “Bu yılki bütçemiz 185 milyon lira civarında belirlendi. Geçen yıla oranla yüzde 20’lik bir artışla gerçekleşecek. Artışın büyük çoğunluğunu yatırım bütçemiz oluşturacak. Bu yıl önemli 4 farklı yatırımımız olacak. Tıp fakültemizin ek derslik binasını hayata geçireceğiz. Spor bilimleri fakültemiz hem spor alanlarıyla hem de derslik alanlarının yapımına başlanacak. Öğrencilerimizin heyecanla beklediği kütüphanemizi 2000 metrekarelik bir alanla hayata geçireceğiz.”

Hepsi 2018 yılı içerisinde tamamlanacak
Kendisini en çok heyecanlandıran projenin Ay Yıldızlı Yaşam Alanı Projesi olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, şu şekilde devam etti: “Beni en çok heyecanlandıran ay yıldızlı bir yaşam alanımız olan içerisinde çarşıların, kafeteryaların, öğrencilerin yaşam alanının bulunduğu bir merkez yapılacak. Bunların dışında kampüsümüzün tam ortasında 50 bin metrekarelik yeşil alanımız var. Orayı bütün Düzceliler’in faydalanacağı fotoğraf çekme alanı olacak. İçerisinde yürüyüş alanları, mini şelaleler, küçük göletler olan bir botanik bahçesi yapacağız. Bütün bunları 2018 yılı içerisinde tamamlayacağız.”

“Bizler için inanılmaz bir öğrenme fırsatı oldu”
Mimarı olduğu Açık Kapı Günleri Uygulaması’ndan aldıkları geri dönüşler hakkında da konuşan Rektör Demircan Çakar, şunları kaydetti: “Ben yönetim bilimciyim. Çalışma alanım, stratejik yönetim. Yöneticinin en fazla ihtiyaç duyduğu konu bilgidir. O bilgiye sahip olduğunuz anda her şeyi yönetebilirsiniz. Bilgi edinmenin en önemli kaynaklarından bir tanesi de insanlara ulaşmaktır. Yoğum temponun içerisinde bizim için çok yorucu ve meşakkatli oluyor ama ulaştığımız bilgileri tahmin bile edemezsiniz. Hemen hemen her alanda gelen talepleri değerlendiriyoruz. Ulaşılabilir olduğumuzu göstermek için üniversitede oturan, köşesinde yaşayan ve ne yaptığı belirsiz yönetici profilinden uzaklaşarak o kültürü yaymak istiyoruz. Üniversitemizin çeşitli birimleri aynı uygulamayı yapmaya başladı. Bizler için inanılmaz bir öğrenme fırsatı oldu. Bütün kamu yöneticilerine tavsiye ediyorum. Zor ama gerçekten bilgi kaynağına ulaşmak açısından çok büyük önem taşıyor.”
 
“Soruşturma süreçlerini şeffaflık ve kararlılıkla yürüttük”
Son olarak 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY Terör Örgütü ile mücadele kapsamında bir çok akademisyen ve personelin görevinden uzaklaştırıldığı Düzce Üniversitesi’ne bağlı Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde sağlık hizmetlerinde sıkıntı yaşandığı iddialarına yanıt veren Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, şu açıklamalarda bulundu: “Tüm kamu kurumlarında olduğu gibi mücadeleye gönül veren kurumlarda benzeri türden sıkıntılar oldu. ihraç listelerinde kamudan ihraç edilenlerin sayısının oldukça fazla olduğunu görebiliriz. Bu kişiler bizim üniversitemizde de vardı. Biz işlem başlattığımızda Olağanüstü Hal bile ilan edilmemişti. Oradaki süreci biz çok iyi kullandık diye düşünüyorum. Her şerrin içerisinden bir hayır çıkarmak lazım. Bu maalesef istemesek de yaşanan bir olay oldu. Biz kendi adıma üniversitemizi bu travmadan erken ve çabuk kurtarabilmek açısından mümkün olduğunca eğitim öğretime yansıtmadan süreçleri en kısa sürede tamamlayarak, soruşturma süreçlerini şeffaflıkla ve kararlılıkla yürüterek özellikle akademisyenlerin bunu akademik çalışmalarına yansıtmalarına olanak tanımadan kısa sürede uluslararası ziyaretlere ve konferanslara açarak bu süreci hasarsız atlatmaya çalıştık. O şerrin içerisinden hayır türetmeye çalışıyoruz.”

“Akademik piramidimiz tersine dönmüştü”
“Bizim nispeten hantallaşan bir insan kaynakları yapımız vardı.” diyerek konuşmasını sürdüren Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, şöyle devam etti: “Akademik olarak piramidimiz tersine dönmüştü. Normalde ideal olan çok sayıda yardımcı doçent olan, ortada doçent ve en tepede de profesörlerin olması gereken bir yönetsel üçgen olması gerekirken o bizde biraz tersine dönmüştü. Biz çok daha genç, dinamik, enerjik, hem unvan hem akademik çalışma hem de sağlık hizmeti açısından bölge içinde değer üretebilecek bir öğretim kitlesine ulaşma fırsatı fakültede yaşanan ihraçlarla birlikte elimize geçti. Yaşadıklarımızı faydaya dönüştürmeye çalışıyoruz. Yaklaşık bir ay sonra bütün kliniklerimiz açılmış, bazı bölümleri yavaş yavaş peyder pey öğretim üyesi alımlarıyla canlandırdık ama bütün bölümlerimizde aktif sağlık hizmetleri kesintisiz devam eder hale gelmiş olacak.”