Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi eğitimin zorunlu olacağı 24 ili daha belirledi. Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi inanlı, "Hedefimiz 2012-2013 itibariyle ülke genelinde 5 yaş için okul öncesi eğitimin zorunlu olması." dedi.
Aralarında düzceninde bulunduğu 32 ilde zorunlu olan okul öncesi eğitim uygulamasına 24 ilin daha dahil edildiğini belirten inanlı, yaptığı açıklamada, okul öncesi eğitimin zorunlu oduğu 32 ilde okullaşma oranlarının yüde 93'e ulaştığına dikkat çekerek, "Yıllardır ilköğretimde yüzde 100'e ulaşamadık. ilk yılda böyle bir başarı çok güzel." diye konuştu.
Gelecek eğitim öğretim yılından itibaren, yüzde 53'ün üzerinde başarı sağlanan çok sayıda ilde daha, okul öncesi eğitimin zorunlu olacağını söyleyen inanlı, "2012-2013 itibariyle ise ülke genelinde 5 yaş için okul öncesi eğitimin zorunlu olmasını planlıyoruz." dedi.
Bugüne kadar okul öncesi eğitimin Türkiye'de doğru bir şekilde anlatılamadığını belirten inanlı, "Yıllarca okul öncesi, çalışan annelerin, maddi durumu daha iyi olan ailelerin çocuklarının gittiği bir kurum olarak algılanmış. Benim eşim çalışmıyor, ya da anneannesi bakıyor ne gerek var, diye düşünülmüş. Ancak artık halkımız uyandı, okul öncesinde de eğitim verildiğine inandı. Aileler, verilen eğitimi, eğitimden sonra çocuktaki değişimi izliyor. Benim çocuğum da gitsin diyor." diye konuştu.
Okul öncesi eğitimi alan çocukların, Türkçeyi daha iyi kullandığına dikkat çeken inanlı, şöyle devam etti: "Çocuk, Türkçeyi daha doğru kullanarak ilk öğretime geliyor. Eşit şartlarda başlıyor. Bunu almadığı zaman birisi dil biliyor, birisi bilmiyor, özellikle Doğu'da, Güneydoğu'da. Eşit şartlarda eğitime başlamıyor dedi.
Okul öncesi eğitimin, okula devamsızlık problemini de ortadan kaldırdığını dile getiren inanlı, "Diğer akranlarından daha uzun süre eğitim süreci oluyor. Özellikel bu eğitimi alan çocuklar yüzde 98 üniversitede başarılı oluyor. Başarısı, ilköğretimde, ortaöğretimde değil, üniversitede çıkıyor. Mesela kredi kartı kullanmayı onlar daha iyi yapıyor, hesaplı kitaplı gidiyor." şeklinde konuştu.