Aktif Eğitimciler Sendikası Düzce İl Temsilciği yaptıkları yazılı basın açıklamasında 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı, Milli Eğitim Bakanlığının yanlış, yanlı ve maksatlı uygulamaları nedeniyle birçok problemle birlikte başladığını söyledi.

 

 HAYIR DİYORUZ

 

“basiretsiz, hukuksuz ve maksatlı uygulamalara mahkûm edilmesine seyirci kalmayacağız” denilen açıklamada “Bu yüzden, çalışma barışını bozan siyasal ve sendikal kadrolaşmaya, insanlar arasında ayrımcılığı körükleyen ve ötekileştiren her türlü fişlemeye, liyakat yerine yandaşlığı gözeterek yapılan hukuksuz görevlendirme ve tasfiyelere, iyi planlanmamış bir rotasyonla eğitim çalışanlarının hayatlarının alt-üst edilmesine, özel okullara teşvikler verilirken, devlet okullarımızın maddi imkansızlıklara mahkum edilmesine, öğretmenlerimizin asli görevleri dışında nöbet görevi gibi angarya işlere zorlanmasına “HAYIR” diyoruz.” ifadelerine yer verildi.

 

FİŞLENİYOR İDDİASI

 

Basın açıklamasında Siyasi iradenin, Bakanlığın tüm kademelerinde ve okullarda, partizan bir anlayışla hareket ederek siyasal ve sendikal kadrolaşmaya gittiğini, bir yandan da haksız bir şekilde okullarda siyasi, sendikal kadrolaşma politikaları uygularken diğer yandan da beğenmediği, hoşuna gitmeyen veya rahatsız olduğu görüşlere yönelik fişlemeler yaptığını öne sürüldü. Tasfiye amaçlı son dönemde yaşanan hukuksuz uygulamaların en açık örneğinin, 4 yılını dolduran okul müdürlerinin yeniden görevlendirilmesinde yaşandığı hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 
HUKUKSUZ BİR TEZGAH!
 

 

“Bakanlık önce okul müdürlerimizin sınavla elde ettikleri idarecilik hakkını MEB yasasını değiştirerek hukuksuz bir şekilde ellerinden aldı. Ardından da onları hiçbir objektif kriterin bulunmadığı, siyasi ve ideolojik tercihlerin ön planda olduğu bir değerlendirme sistemine tabi tuttu. Öğrenci, veli ve öğretmen değerlendirmelerinin yandaş sendikanın işaretiyle siyasi iktidar tarafından son anda atanan şube müdürleri ve ilçe milli eğitim müdürleri eliyle by-pass edildiği puanlama sonucunda, binlerce tecrübeli, donanımlı, liyakatli okul müdürü tasfiye edildi.16 bin okul müdüründen sadece 9 bini görevinde kaldı. Bu görevde kalan müdürlerin ise yüzde 81’i yandaş sendikaya mensup. İktidarın boşalan müdürlüklere de, aynı şekilde kendi yandaşlarını müdür olarak görevlendireceğini tahmin etmek herhalde müneccimlik olmayacaktır. Bu durum hak ve adalete uygun olmayan hukuksuz bir tezgahtır.”

 

GÜVENLİK GÖREVLİSİ MUAMELESİ

 

Okullarımızın imkansızlıklara mahkum edilmesine bağlı olarak yönetici ve öğretmenlerimiz nöbet görevlerinde adeta “okulun güvenlik görevlisi” gibi istihdam edilmektedir. Mevzuatta öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir. Hukuk ve mevzuat açısından belirsizlik, uygulamada haksızlıkları da beraberinde getirmektedir. Eğer yıllardır hukuksuz şekilde uygulanan nöbet sistemi devam edecekse, bunun derhal yasal zemine dayandırılması, keyfi ve farklı uygulamaların sonlandırılması gerekmektedir

Haber; S.KAŞKIR