Dershanelerin dönüşümünü ve bakanlığın teşkilat yapısını düzenleyen "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Düzce Türk Eğitim Sen, yaptığı yazılı açıklama ile tasarıya ilişkin tepkisini dile getirdi. Düzce Türk Eğitim Sen Basın ve Dış İlişkiler Sekreteri Mustafa Tiryaki, tasarının altyapısı olmadan hazırlandığını savunarak, “Bu taslakta asla içimize sindiremeyeceğimiz teklifler sunuluyor. Dershaneleri kapatmak uğruna eğitimin dokusuyla oynamak son derece tehlikelidir.” ifadelerini kullandı.

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRENMEN NE YAPACAK?

TBMM’ye sevk edilen yasa tasarısında dershane öğretmenlerinin KPSS’siz Milli Eğitim Bakanlığı kadrosuna alınmasını eleştiren Tiryaki, “haksızlığa uğrayan yüz binlerce öğretmen ne yapacaktır? Kime sığınacaktır? Üstelik MEB’de var olan torpil ve adam kayırma furyası bugüne kadar tertemiz yapılan öğretmen atamalarına da sıçrayacaktır. 6 yılını dolduran dershane öğretmenlerinin KPSS’siz mülakatla MEB kadrosuna alınması, Hükümetin, kendi adamlarını hiçbir kritere bağlı kalmadan, sırf yandaşı diye MEB’de istihdam etmesi anlamına gelecektir.” dedi.

BİZ BU FİLMİN FRAGMANINI GÖRMÜŞTÜK

Yasa tasarısında 4 yıl ve üzeri sürelerle okul müdür ve yardımcısı olanların, bu görevlerinin ‘hiçbir işleme gerek kalmaksızın’ sona ereceğini hatırlatan Tiryaki, “Bu tasarı bu şekli ile yasalaştığında doğrudan etkilenecek 100.000 kişilik bir idareci kadrosunun yanında kimsenin hesaba katmadığı sayısı 50.000’leri bulacak norm kadrodan etkilenen öğretmen kitlesi oluşacaktır. Çok değil sene başında yönetici atamalarında biz bu filmin fragmanını görmüştük. Yöneticilik Sınavından sonra mülakata tabi tutulan kurum müdürleri atamalarda yandaş kayırmalarına sahne olmuştu. Sınav puanları yüksek olan öğretmen arkadaşlarımıza mülakatta verdikleri komik puanlarla kayırmacılığın fotoğrafını verenler bu şekilde sınava bile gerek kalmadan atama yaptıklarında, liyakatmış, ehillikmiş, hak etmekmiş gibi kavramları tarihin tozlu raflarına kaldıracaklardır. Okul yöneticilerinin atamasını siyasilerin eline bırakan bu tasarı hukuk ilkelerine aykırı olmasının yanında eğitime ciddi zararlar verecek, eğitim camiasının birliğini zedeleyecek bir uygulama olacaktır.” dedi.

DELİ DUMRUL TASARISINA TEPKİMİZİ ORTAYA KOYACAĞIZ

”Milli Eğitim Bakanlığı kimsenin tekelinde değildir.” diyen Tiryaki, “Bakanlık ve Hükümet istişare yapmadan, kapalı kapılar ardında alelacele kanun ve yönetmelikler çıkaramaz. Hükümet bu tasarıda geri adım atmadığı taktirde Türk Eğitim-Sen olarak tepkimiz, şiddeti artırarak devam edecektir. Duyurucağımız ileri bir tarihte tüm eğitimcilerle birlikte Düzce’nin meydanından bu Deli Dumrul tasarısına tepkimizi ortaya koyacağız. Ayrıca Hükümetin bu yanlıştaki ısrarı Türkiye genelinde büyük eylemleri de beraberinde getirecektir.” diye konuştu.

 

Haber; S.KAŞKIR