Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi’nin “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında çevre ve sağlık alanlarında yapılan çalışmalara yönelik tanıtım programında; bu kez sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
100 devlet üniversitesi içerisinden 5’e girdi
Rektörlük Çalıştay Salonu’nda gerçekleştirilen programda konuşan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, üniversitenin sağlık ve çevre alanlarındaki birikimi ve alt yapısıyla Yükseköğretim Kurulu’nun başlattığı “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi”ne başvurduğunu ifade etti. Projede, 100 devlet üniversitesi içerisinden 5 üniversite arasına girme başarısı gösteren Düzce Üniversitesi’nin, Düzce’nin sürdürülebilir kalkınmasına ve ekonomik gelişmesine katkı sağlayabilmesi için sağlık ve çevre alanlarının stratejik odak olarak belirlendiğini söyledi.
60’a yakın proje önerisi çıkarıldı
Düzce Üniversitesi’nin akademik birimleriyle yapılan toplantılar sonucu 60’a yakın proje önerisinin ortaya çıkarıldığını belirten Rektör Çakar, çevre konusunda “Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı” alanının, sağlık konusunda ise “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” alanının seçildiğini sözlerine ekledi.
Fındık atıkları değerlendirilecek
Ülkemizde her yıl 15 milyon ton tarımsal atık oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı” projesi ile bölgenin en önemli tarım ürünü olan fındık başta olmak üzere pirinç, patates, kivi ve mısır gibi ürünlerin atıklarının ekonomik değeri yüksek farklı endüstriyel ürünlere dönüştürüleceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Çakar, patentleri Düzce Üniversitesi’ne ait fındık kabuğundan ekolojik boya üretimi ve pirinçten yanmazlık özelliğine sahip kompozit malzeme üretimi çalışmalarını projeye örnek gösterdi.
Doktora programı açıldı
Sağlık konusunda ise ülkemizde eksikliği hissedilen “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” alanına yöneldiklerini dillendiren Rektör Çakar, bu ihtiyacı karşılamak, tedavi çeşitliliğini arttırmak, bölgenin endemik bitki çeşitliliğinden yararlanmak ve sağlık turizmini geliştirmek amacıyla çalışma yürüttüklerini ve Düzce’yi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıbbın merkezine dönüştürmek istediklerini ifade etti. Düzce Üniversitesi’nde bu alanda doktora programı açıldığını da belirten Prof. Dr. Çakar, eğitimli kişiler ve hekimlerle birlikte bölge insanına birçok fırsat sunulacağını belirterek katılımcılara teşekkür etti.