Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Sungur; yayın hayatına 1999 yılında başlayan, bu yıl 22. cilt ile yayın hayatına devam eden, nisan, ağustos ve aralık aylarında olmak üzere yılda üç kez yayınlanan Düzce Tıp Fakültesi dergisinin, bağımsız ve tarafsız çift kör hakemlik ilkelerine bağlı uluslararası statüde bir dergi olduğunu ifade etti.

DOAJ, EBSCO, SCOPUS Gibi Uluslararası İndekslerde

DOAJ, EBSCO, SCOPUS gibi uluslararası indekslerde ve ULAKBİM TR Dizin’de taranmakta olan dergiye 20’den fazla uluslararası dizin ve veri tabanından erişim sağlanabildiğine dikkat çeken Sungur; Genel Tıp alanından temel ve klinik bilimlerde davetli derleme, orijinal araştırma ve olgu sunumu türünde yapılan çalışmaların yayınlanmak üzere değerlendirildiğini belirtti.

Uluslararası üniversitelerden alanında uzman akademisyenlerden oluşan editör kurulu

Yayın dili İngilizce olan dergide, makalelerin başlık, özet ve anahtar kelimelerinin hem İngilizce, hem Türkçe olarak yer aldığını söyleyen Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, “2018 yılından bu yana baş editörlük görevini yürüttüğüm dergimizde, editör kurulu olarak bilimsel içerik ve kaliteden ödün vermeden, her gün dünden bir adım daha iyiye ve ileriye ulaşma hedefiyle bilime ve bilim insanlarına hizmet etmeye gayret ediyoruz. Çalışmalarımız bu prensiple devam etmekte, her geçen gün artan talep ve başvurular ile de bunun gerçekleşmeye devam ettiğini memnuniyetle izlemekteyiz. Bu süreçte ULAKBİM TR Dizin, DOAJ, EBSCO ve SCOPUS güncellemelerini başarıyla tamamlayarak Web of Science Master Journal List’te yer almak üzere başvurumuzu yaptık ve değerlendirme sürecindeyiz. Uluslararası üniversitelerden birçok alandan, alanında uzman akademisyenlerden oluşturduğumuz uluslararası editör kurulumuzu genişlettik. Dergimizin uluslararası tanınırlığının artması ve daha fazla uluslararası indekste yer alması için çalışmaya devam etmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

2020 yılı itibariyle yayın dili İngilizce

Dergide 2019 yılına kadar İngilizce ve Türkçe yayınlara yer verildiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Sungur, “Son olarak 2019 yılında 43 İngilizce ve 15 Türkçe yayın yer aldıktan sonra, 2020 yılı itibariyle tamamen İngilizce yayın diline geçildi. İngilizce yayın diline geçtiğimiz dönemde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ve Uluslararası ISSN Merkezi kayıtlarındaki isim bilgisinin uygun olması, içerikte ve yayın adında değişiklik olmaması nedeniyle, yetkili kurumlar tarafından isim değişikliğine gerek duyulmadı. Dergi adı olarak Duzce Medical Journal öncelikli olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte, hem ulusal hem de uluslararası erişilebilirliği dikkate alarak Düzce Tıp Fakültesi Dergisi adını da kaldırmadık, iki adı birlikte kullanmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

2019 yılı ilk sayısında, derginin geçmiş 20 yılını özetleyen ve gelecek hedeflerinden bahseden bir editöryal yazının okurlarla paylaşıldığına işaret eden Sungur, 20. yıl editoryal yazısına https://dergipark.org.tr/en/pub/dtfd/issue/44911/559058 internet adresinden ulaşılabildiği bilgisini paylaştı.

Dergiye gönderilen her çalışmaya, öncelikle yazarlar tarafından emek verilerek hazırlanmış bir sürecin çıktısı olduğu bilinciyle yaklaşıldığını söyleyen Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, “Yazarların heyecanına ortak olarak mümkün olan en kısa sürede ön değerlendirmeyi sonuçlandırmaya gayret ediyoruz. Bu aşamada editör kurulumuz tarafından çalışmaların bilimsel içeriği, güncelliği, literatüre katkısı, yöntemi gibi temel özellikleri titizlikle değerlendirilmektedir. Yayın politikasına uygun olmayan veya başvuru koşullarını sağlamayanlar yazarlara süre kaybettirmeden iade edilirken, değerlendirilmesi uygun bulunanlar kör hakemlik değerlendirme sürecine alınıyor. Bu süreçte alanında uzman hakemler tarafından değerlendirilen çalışmalardan yayınlanmaya uygun bulununlar, dergimizde yayınlanarak bilim camiası ile paylaşılıyor. Elbette düzeltme istenmesi, düzeltme sayısı ve süresi gibi birçok faktörden etkilenen bu süreç genel olarak 2-4 ayda tamamlanıyor.” diyerek açıklamalarına devam etti.

Sürekli artan başvuru sayısı

Başvuru oranları açısından; 2018 yılında geçmiş dönemlere kıyasla sekiz ay gibi bir sürede yaklaşık üç kat artan başvuru sayısının, 2019 yılında da artmaya devam ederek 2018 yılına göre iki kat daha fazla başvuru sayısına ulaştıklarının altını çizen Sungur, “2020 yılında bu başvuru sayısı, ilk sekiz ay itibariyle 2019 yılına göre 1,4 kat daha artmıştır. Bu başvurular arasından, editör kurulu ön değerlendirme ve kör hakem değerlendirme süreçleri sonucunda yayınlanma oranları 2018 yılında %56, 2019 yılında %37 ve 2020 yılında ilk 8 ay itibariyle %33 olarak gerçekleşmiştir.” dedi.

Gerek ulusal gerek uluslararası tanınırlığı artarak devam eden dergiye, uluslararası makale başvurularının geldiğini ve derginin hem ulusal hem de uluslararası etkisinin sürekli arttığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Sungur, ulusal düzeyde TR Dizin tarafından hesaplanan atıf ortalaması ve uluslararası düzeyde Scopus tarafından hesaplanan atıf skoru değerinin sürekli yükselişte olmasının da bu başarıların bir diğer göstergesi olduğuna dikkat çekti.

İki özel sayı planlanıyor

Bu yıl rutin yayın periyoduna ek olarak, Düzce Üniversitesi’nin de önemli paydaşlarından biri olduğu Concovid ve Icomep kongrelerinde sunulan çalışmalardan seçkin makalelerin yer alacağı iki özel sayı planlandığını dillendiren Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Sungur, bu özel sayılardan “Health Care and Health Management in Pre and Post Pandemic Period” temalı özel sayının 2020 yılı Ekim ayında, “Global Imbalances, Economic and Social Changes, and Health Management in Pre and Post Pandemic Period” temalı özel sayının da 2021 yılı Şubat ayında yayınlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Düzce Tıp Fakültesi dergisine https://dergipark.org.tr/en/pub/dtfd internet adresinden ulaşılabiliyor.

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI ANDROİD İÇİN: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tebilisim.android.oncuhaber

ÖNCÜ HABER UYGULAMASI İOS (İPHONE) İÇİN: https://apps.apple.com/tr/app/%C3%B6nc%C3%BC-haber/id1080207561?l=tr