Düzce Üniversitesi'nin bu yıl 3. kez düzenlediği “Yükseköğretimde Kadın Liderliği Geliştirme ve Güçlendirme Eğitim ve Mentorluk Programı”na kadın iki rektörden önemli tespitler... Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, kadınların muzdarip olduğu ciddi bir hastalık türü olan hipertansiyona dikkat çekerken, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ise kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi konusuna değindi. Haber ekibimize özel röportaj veren iki rektör, Düzce Üniversitesi'nin hızlı gelişmine övgüler yağdırırken yoluna kadın bir kurucu rektörle başlayıp bir başka kadın rektörle devam etmesinin üniversiteye çok şey kattığına vurgu yapıldı.

Sinsi bir hastalık: Hipertansiyon
Kadınlar tarafından meme kanserinin iyi bilenen bir hastalık olduğunu belirten Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, diğer bir sinsi hastalık türü hakkında uyarı yaptı. Kadınların meme kanseri kadar hipertansiyon hastalığına karşı da dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Rektör Kazancıoğlu, bu noktada tüketilen besinlerin önem teşkil ettiğini kaydetti. Kan basıncını kontrol altına alabilmek açısından tuz tüketiminde miktarın önemine değinen Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, kadınlardan kendilerine ve topluma tuz kullanımı noktasında destek olmalarını istedi.

Düzenli kontrole gidin
Kazancıoğlu, hipertansiyon konusunda neler yapılması gerektiğini ise şöyle anlattı: “Aile hekimlerine düzenli kontrole gitmek, sorunları olmasa bile arada bir tansiyon ölçtürmek önemlidir. Sorunları paylaşmak, düzenli kontroller, aile hekimlerinden destek almak faydalı olur.”

Düzce Üniversitesi çok etkileyici
Düzce Üniversitesi’ne dair izlenimlerini de aktaran Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Düzce Üniversitesi çok etkileyici. Üniversitenizin büyük bir kampüsü var. Yeni olmasının yani sıra enerjik bir üniversite. Yoluna kadın kurucu rektörümüzle başlayıp bir başka kadın rektörümüzle devam ediyor. Benim bölümümle ilgili meslektaşlarımızı da tanıyor. Genç arkadaşlar görev yapıyor. Performansınızda keyif alıyoruz. Gururla izliyoruz.” dedi.
 
Korkunç bir rakam farkı var
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ise Türkiye'de üst düzey yönetici sayısı bakımından kadın erkek arasında korkunç bir rakam farkı olduğunu söyledi. Kılıç, üst düzey yöneticiliğin erkek işi gibi algılandığını belirtti.

Geleneklerimizden vazgeçmemeliyiz
Kadına yönelik şiddet konusuna da değinen Kılıç, şiddetin önlenebilmesinde eğitimin ve geleneklere bağlı olmanın önemine vurgu yaptı. Kılıç, şöyle konuştu: “Her şey eğitimden geçiyor. Akademik eğitimle birlikte aileden alınan eğitimde önemlidir. Bu noktada geleneklerimizden vazgeçmememiz gerekiyor. Yerelden kopmadan evrensele ulaşmak önemli bir husustur. Milli manevi değerlerimizi ön plana çıkartarak modern eğitim yöntemleriyle iyi eğitebilmek şiddetin önlenebilmesi açısından faydalı olur.”

Rektörünün bir kadın olması büyük avantaj
2006 yılında kurulan Düzce Üniversitesi'nin bugün geldiği seviyeye ilişkin de görüşlerini aktaran Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Düzce Üniversitesi’nde büyük bir gelişme var. Daha önce 2012 yılında buraya gelmiştim. Geçen zamanda aradaki farka bakıldığında olumlu anlamda bir gelişme var. Düzce Üniversitesi’nin bu gelişiminde rektörünün bir kadın olmasında payı büyük. Düzce Üniversitesi’ndeki yapılaşma ve estetik bunu gösteriyor. Kendi aramızda konuştuğumuzda üniversiteye kadın eli değmiş diyoruz.”

Haber:Y.SEVER