Bonus Hoca olarak tanınan Eğitim Uzmanı Süleyman Beledioğlu, Erol Tayhan’la Manşet programında sınav kaygısı, stres yönetimi, öğrenci veli tutumları gibi pek çok konuda soruları yanıtladı.

Sınavın ilk 5 dakikası kötüdür

“Bir yerde sınav varsa orada yüzde 100 stres vardır.” diyen Beledioğlu, “Bugün Türkiye’de öğrencilerin yaşadığı stres sınırlı zamanlı olumsuz strestir. Biz sınav stresini başından kötü stres olarak kabul edersek hayatımızın en büyük hatasını yaparız. Sınavdan 1 hafta önce stresimiz olumlu strestir, 1 gün önce stres olumsuz strese dönüşür. Öğrenci ve veli sınavdan bir gün önce inanılmaz gerilir. Sınav başladığında stres daha da büyür. İlk 5 dakikası kötüdür. Ama 6. dakikası kötü stres yok olur. Bu nedenle ilk 5 dakikasında kolay sorulardan başlaması gerekiyor.” dedi.

0-6 yaş önemli

Öğrencilerin başarısızlık sebebini endişe ve heyecana bağlamanın doğru olmadığını belirten Beledioğlu, çocukların ders dışındaki aktivitelere de yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Anne babaların çocuklarına 0-6 yaş arasında bir öğrencilik kimliği vermesi gerektiğini ifade eden Bedelioğlu, “Çocuk 0-6 yaş arasında ben iyi bir birey olmalıyım yanında öğrencilik ruhunu aşılamalı. Öğrencilik değerlerini bilecek, öğrencilikle takdir görmeyi bilecek. Biz aile içerisinde çocuğumuzun bu yaşlarda tabiri caizse yaramazlığı ile eleştirel bir tavır içerine girdiğimizde öğrencilik damarları eksik olur. Yaş ilerledikçe çocuğumuzun sorunsuz bir ergenlik yaşayabilmesi için öğrenciliğini aktivitesini, hobisini iletişimi iç içe yaşaması gerekiyor. İnsan beynin çoklu bir faktör içerisinde yaşaması gerekir. Beynimizdeki aktivite eksikliğini doyuramazsak kitabı okuyamayız. Anne babamızla oturup ders dışındaki konularda sohbet edemezsek beynimizin iletişim bölgesi doymadığı için derse aklımızı veremeyiz. Bu nedenle beynimizin her bölgenizi doyurmamız gerekir.” diye konuştu.

“Yeter artık demek en büyük hata”

“Hedef belirlemek başarıda yüzde yüz etkilidir.” diyen Beledioğlu, öğrenmede çocuğun kendi başına ders çalışmasının önemli olduğu vurguladı.

Beledioğlu, “Çocuğun hedefi yoksa öğretmenin anlattığı bilgiler çocuğun hafızasında 4 saniye, çocuğun evde okuduğu ders 1 saniye kalıyor. Çocuk eğer öğretmenin anlattıklarını öğretmeni ile birlikte düşünmezse 20 saniyede bilgileri hafızadan atıyor. Eğer çocuk bugünkü derse ya da bir hafta sonraki derse bir göz gezdirirse kısa süreli hafıza bu bilgiliyi 2 gün tutuyor. Bu nedenle çocuğun evde kendi kendine çalışması gerekiyor. Eğer çocuk sabahtan akşama kadar çalışıyor, yeter artık derseniz hayatınızın en büyük hatasını yapış olursunuz. Çünkü insan beyninin öğrenme barometrenin de en önemli taşı bilgi ile baş başa kalıp kendi başına öğrenmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Sürçü lisan edildiğine inanıyorum

4+4+4 kesintili zorunlu eğitim sitemi hakkında görüşlerini paylaşan Beledioğlu,”Okula başlama yaşının 60 aya inmesi sakıncalıdır. 60 yaş 5 yaş demektir. O yaşlardaki çocuklarda 1 yaş 15 yıla bedeldir. Eğitimde hazır bulunuşluluk gibi bir kavram vardır. Küçük kaslarınız, zihin kaslarınız ve psikolojiniz hazır bulunacak. Sürçü lisan edildiğine inanıyorum.”dedi.

Konuya siyasi açıdan bakmanın doğru olmadığını belirten Beledioğlu, konunun eğitim bazında ele alınması gerektiğini savundu. Beledioğlu,Yeni sitemin bazı eksikliklerinin olabileceğini ifade ederken yine bir fırsat verilmesi gerekdiğinin altını çizdi.

Haber: S.KAŞKIR