2017-2018 yılı eğitim-öğretim yılının ilk yarıyılı 19 Ocak 2018 Cuma günü karnelerin alınması ile sona eriyor. Düzce Doğa Okulları Rehber Öğretmeni Emine Ertürk'ten yarıyıl tatili öncesi öğrenci ve velilere önemli uyarılar geldi. Ertürk, hem karnelerinde zayıfı olan çocuklara nasıl davranılması gerektiğini anlattı hem de verimli bir sömestr tatili tavsiyelerde bulundu.

Onları anlamaları dinlemeleri gerekiyor”
Karnesinde kırık notu olan çocukları anlamak gerektiğinin altını çizen Ertürk, şunları kaydetti:

“Herkesin karnesi istediği gibi gelmemiş olabilir. Bu noktada çocuğumuzu çok iyi dinlemek gerekir. Ailelerden öncelikle çocuklarına yardım etmek isterlerse, ikinci yarıyıl için önce çocuklarıyla konuşmalarını istiyorum. Onları anlamaları, dinlemeleri gerekiyor. Sorunun nereden kaynaklandığını iyi bulmak gerekir. "Sen böyle devam edersen ikinci yarıyılda da istediğin şeyler olmayacak" gibi olumsuz şeyler yerine, çocuğumuzu anlamamız dinlememiz gerekiyor. Beraber bir çalışma programı yapmamız gerekiyor. Bu planın içerisinde tabii ki sadece çalışma değil aileyle çocuğun beraber zaman geçireceği anları arttırmak gerekebilir. Onu iyi dinlemek gerekebilir.”

Aile içi iletişimi arttıracak oyunlar”
Tatili bol bol dinlenerek geçirecek olan çocukların konu tekrarı da yapması gerektiğini belirten Ertürk, teknolojik aletlerle vakit geçirmek yerine öğrencilere kitap okuma ya da yürüyüş yapma tavisyesinde bulundu. 

Düzce Doğa Okulları Rehber Öğretmeni Emine Ertürk, “Konu tekrarları, eksik konuları varsa bunların tespit edilmesi gerekiyor. Her eğitim-öğretim yılı kendi içerisinde tamamlanmalı. Bir sonraki yıla eksiklerle devam etmemeli öğrencimiz. Ailelerin de kötü sözler söyleyerek çocukların kalbini kırmak ya da başarısızsın algısı yüklemek yerine, ona anlaması, dinlemesi, yanında olduğunu hissettirmesi gerekiyor. Bir sonraki yıl için daha faydalı olmak adına onunla beraber plan program hazırlaması gerekiyor. Tabii tatiller bizim için hem avantajdır eğitim anlamında hem de aileyle çocukların kaynaşması, daha çok şey paylaşması için de önemli bir zaman dilimidir. Aile içi iletişimi arttıracak oyunlar oynayabilirler. Bol bol kitap okumalarını öneriyorum. Ödev yapmak gibi değil gerçekten eksiğinin ne olduğunu tespit edip doğru yöntemlerle bunları halletmesi gerekir bir öğrencinin.” dedi.

Başka öğrenciyle kıyaslama yapmayın”
Çocukların ve velilerin tatili verimli geçirmesi için yapmaları gerenkenleri ise şöyle anlattı:

“Kendine günlük, haftalık, aylık hatta dönemlik hedefler koyabilir. Tabii bunu ailesiyle birlikte yapabilmeli. Okul çağındaki bir çocuğun bunu tek başına düşünmesi bazen zor olabiliyor ve bu noktada biz de hem kendi hem de farklı okullardan gelen öğrencilere yardımcı oluyoruz. Çocuğun ulaşabileceği onun seviyesine göre olan hedefler koyuyoruz. Her çocuğun kendine özgü özellikleri vardır ve onu o şekilde kabul etmek gerekir. Bir başka öğrenciyle lütfen aileler çocuklarını kıyaslamasınlar. Çünkü çocuğu eğitim öğretime teşvik etmek yerine onun kaygısını arttırıp özgüveni düşürüyorlar. Bir de gençlerin ve çocukların en büyük problemi, sorumluluk almıyorlar. Bu tatil döneminde çocuklara küçük sorumluluklar verilebilir. Aile olarak öğretmenler olarak onların biz onların arkasında olduğunu hissettirmeliyiz.”

"Uyku düzeninizi bozmayın" uyarısı
Öğrencilerin tatil süresi boyunca uyku düzenlerini değiştirmemesi konusunda da uyarında bulunan Ertürk, şunları kaydetti: "Öğrenciler tatilde sabahlara kadar televizyonun, tabletin, cep telefonunun ile ilgilenip sabahladıklarında uyku alışkanlıkları da değişiyor ve eğer uyku alışkanlıkları değişirse, düzensizleşirse okul açıldığında en az 2-3 hafta düzene girmeyecektir. Bu düzensizlik okul açıldığında da verimsizliği neden olacaktır. O yüzden lütfen teknolojiyi sınırlandıralım. Zamanlarını verimli kullanmasını sağlayalım. Sonrasında bağımlılıkla mücadele etmek zorunda kalmayalım."  .

“Telefon, tablet, bilgisayar dikkatli kullanılmalı"
Çocukların okuldan uzak kaldıkları süre zarfında telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerden olabildiğince uzak kalmasını isteyen Ertürk, şunları kaydetti:

“Aslında sadece telefonla değil, bütün dijital aletler diyebiliriz buna. Teknolojiyi çok yakından takip ettikleri için verdilerini söylüyor aileler ama tabii teknolojiyi de doğru kullanmak gerekiyor. Tablet, telefon, televizyon gibi araçları çok dikkatli kullanmak gerekiyor. Özellikle tatil döneminde çocuklarımızın ben bol bol dinlenmesini istiyorum ama onların dinlenme anlayışı bütün gün kendini eve kapatıp, sabahtan akşama kadar televizyon seyredip, sabahlara kadar bilgisayar oyunu oynaksa bu tabii ki onaylamadığımız bir durum. Bunun yerine bol bol sportif faaliyetlere yönelebilirler. Yürüyüş yapabilirler. Düşünmeye zaman ayırmaları lazım. Kendilerini çok iyi tanımaları lazım çocukların. Düşünmedikçe, birisi onun yerine düşünüp hazır geldiğinde düşünmeyi de unutuyorlar. Etkili bir şekilde teknolojiyi kullanan, araştıran bireylere ihtiyacımız var. Bu yüzden kendisi süre koymayı sınırlandırmayı başaramıyorsa ailenin desteklemesini istiyorum.”

Bu tatil bizim için çok kritik”
Öğrencileri ikinci dönem yoğun bir sınav maratonu bekliyor. Bu noktada da Ertürk, öğrenci ve velilere tavsiyelerini şöyle aktardı:

“Her öğrencinin kendine özel yetenekleri vardır. Çocukları kıyaslamadan çocuğa özgü plan-program yapılması gerekiyor. Eğer sınav dönemindeyse liseye geçiş ya da üniversiteye geçiş fark etmiyor. Onun tatilleri gerçekten avantaja çevirmesi gerekiyor. Konu eksikleri varsa bunları çıkartıp tamamlaması. Soru bankalarında bitirmediği sorular varsa bunları tamamlaması gerektiğini düşünüyorum. İkinci döneme şuan olması gereken yerde başlaması lazım. Ocak ayındayız. Bu tatil bizim için çok kritik çok önemli bir dönem. Haziran ayına kadar kendisini isterse bir öğrenci hazır duruma getirebilir.”

Haber: H. GÜRSOY