Milli Eğitim Bakanlığı ile Japonya Uluslararası işbirliği ajansı JİCA arasında 16 Ekim 2010 tarihinde imzalanan protokol ile Marmara bölgesinde 10 il ve 80 okulda başlatılan, 'Okul Temelli Afet Eğitim Projesi' hayata geçirildi. Pilot il seçilen Düzce'ye gelen Japon heyeti Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'nda çalışmalara başladı.

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sedat Turgut eşliğinde Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'na gelen heyetin girdiği 4/A sınıfında öğrencilere dünyanın yapısı ve depremlerin oluşumu anlatıldı. Ardından, Japonya'dan gelen heyet öğrencilere afet esnası ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Japonya’da 5. Sınıf öğretmeni Koji Kanda, öğrencilere sorular sorarak ders anlattı.

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sedat Turgut, ülke genelinde ilk ve orta öğretim okullarında risk yönetimi konusunda bilincin teşvik edilmesi için afet yönetim kapasitesinin güçlendirilmesi amacıyla bu projenin hayata geçirildiğini söyledi.

Turgut, "Model olarak alınan Japonya'da okullar afet sonrası toplanma alanları olarak belirleniyor. Bu amaçla Okul Tabanlı Afet Eğitimi Projesiyle Afet eğitimi konusunda öğretmenleri, öğrencileri ve velileri bilgilendiriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile JİCA işbirliğinde yürütülmekte olan programın genel amacı ülke genelinde ilk ve orta öğretim okullarında risk yönetimi konusunda bilincin teşvik edilmesi için afet yönetim kapasitesinin güçlendirilmesidir. Bu kapsamda Marmara bölgesinde 10 il ve 80 okul arasında oluşturulan model sınıflar Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'nda da oluşturulmuş, ülke genelinde yaygınlaştırıldığında diğer okullarımıza da örnek teşkil edecektir." dedi.

HABER:S.KAŞKIR