Düzce Üniversitesi ile Düzce Çocuk ve Genç Diyabetliler Derneği’nin işbirliğiyle organize edilen “Diyabet Haftası 2016 Etkinlikleri” düzenlenen çeşitli programlarla gerçekleştirilmeye devam ediyor.
Çocuk ve gençlerde görülen diyabet hastalığına karşı farkındalık oluşturma amacıyla düzenlenen etkinliklerin ilki, 38. İstanbul Maratonu’yla başladı. Maratona katılan çocuklar ve gençler, eğlenceli dakikalar yaşadı.
Hedef: Özellikle çocuk diyabetine karşı toplumsal bilinci arttırmak
Etkinliklerin ikinci gününde; Düzce Üniversitesi, Düzce Çocuk ve Genç Diyabetliler Derneği, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığıyla “Okulda Diyabet Semineri” gerçekleştirildi. Osman Kuyumcu İmam Hatip Anadolu Lisesi’nde düzenlenen seminere; Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, Sosyal Hizmet Uzmanı Gülşen Aytar ve Diyabet Eğitim Hemşiresi Figen Akçalı öğretmenlerle bir araya gelerek diyabete ve özellikle çocuk diyabetine karşı toplumsal bilinci arttırmak için yaptıkları çalışmalardan bahsetti.
Diyabete karşı farkındalık oluşturmak istiyoruz”
Diyabet Haftası 2016 etkinlikleri, üniversitede gerçekleştirilen “Diyabet Günü Buluşması” ile devam etti. Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde çocuklar için çeşitli animasyon gösterileriyle başlayan program, Düzce Üniversitesi Diyabet Ormanı’nda gerçekleştirilen konuşmalar ve çocuklara yönelik düzenlenen oyunlarla devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolasıyla bir araya geldiklerini belirterek, 2012 yılında itibaren düzenledikleri çeşitli etkinliklerle diyabete karşı farkındalık oluşturmak istediklerini ifade etti.
Büyük bir aileye dönüştük”
Kurdukları derneğin zaman içinde büyük bir aileye dönüştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Arslanoğlu “Eğer kişi kendi içerisinde irade ve moral gücünü, ailesinden gerekli desteği buluyorsa, sonra toplumdan ve takip edildiği sağlık merkezinden gerekli desteği buluyorsa, bir de bizim gibi önce dernek kurup daha sonra da kocaman bir aileye dönüşmüş bir ortamdan destek buluyorsa; o zaman diyabet, insanın hayatında muhteşem değişiklikler yaratır.” şeklinde konuştu.
Dünya sorunları içerisinde küçük de olsa bir iz bıraktı”
Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu yaptığı konuşmasında, Diyabet Ormanı’nın oluşma süreci hakkında katılımcıları bilgilendirerek insanın ve doğanın birbirinden ayrılamayacağının güzel bir sembolü olduğunu dile getirdi.

Etkinlik kapsamında konuşma gerçekleştiren Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Necmi Aksoy, gün geçtikçe yok olan bitki örtüsünün önemine değinerek, kampüs içerisinde oluşturulan Diyabet Ormanı’nın dünya sorunları içerisinde küçük de olsa bir iz bıraktığını ifade etti.
Diyabet hastalığında ailelere büyük sorumluluklar düşüyor”
“Diyabet Ormanı”nda yapılan etkinlik sonrasında, Düzce Çocuk ve Genç Diyabetliler Derneği üyeleri ve davetli misafirler, Araştırma Uygulama Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Aileler İçin Çocuğun Kronik Hastalığıyla Baş Etme” konulu seminere katıldı. Seminer öncesi duygu ve düşüncelerini paylaşan Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Onur Özlü, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinliklerinin ailelerle öğretim elemanlarını bir araya getirerek kaynaşma sağladığını ve bu günün daha güzel günlere vesile olacağını dile getirdi. Diyabet hastalığında ailelere büyük sorumluluklar düştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Onur Özlü, ailelerin konunun uzmanlarından yardım alarak bu süreci yönetmeleri gerektiğine vurgu yaptı.
Kişisel özellikleri ve duygusal yapılarına dikkat edilmeli”
Çocuk Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Yektaş tarafından gerçekleştirilen seminerde, hasta çocukların tedavi edilirken kişisel özelliklerine ve duygusal yapılarına dikkat edilerek tedavi sürecinin yönlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi. Kronik hastalığı bulunan çocukların sadece fiziksel değil, zihinsel ve psikolojik etkilere de maruz kaldığını belirten Yektaş, ailelere çocuklarının kronik hastalıklarıyla mücadele yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
Seminer sonrasında Prof. Dr. Onur Özlü tarafından “Dünya Diyabetliler Haftası Kutlu Olsun” yazılı pastanın kesilmesinin ardından üniversitedeki program sona erdi.
“Diyabet Haftası 2016 Etkinlikleri”, Kasım ayı boyunca Düzce’de gerçekleştirilecek çeşitli programlarla devam edecek.