Eğitim kurumlarından halkın daha aktif faydalanmasına imkan sağlamak amacıyla yurt genelinde başlatılan “Okullar Hayat Olsun Projesi” Düzce’de de uygulanmaya başlanıyor.

Belediye ile İşbirliği

Okulların eğitim-öğretim saatleri dışında, hafta sonlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde dersliklerinin, kütüphanelerinin, bilgi teknolojileri sınıflarının, çok amaçlı salonlarının, konferans salonlarının, spor salonlarının ve okul bahçelerinin belediyelerle işbirliği içinde velilerin ve çevre sakinlerinin hizmetine açılmasının amaçlandığı proje Düzce’de 40 okulda hayata geçiriliyor.

Bugün, Milli Eğitim Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği tarafından uygulamaya konulan "Okullar Hayat Olsun Projesi"nin Düzce ayağıyla ilgili protokol imza töreni Düzce Halk Eğitim Merkezinde yapıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Vali Vasip Şahin, bugüne kadar kamu binalarını korumak amacıyla yapılan uygulamaların halkı kamu binalarından uzaklaştırdığını ifade ederek projenin bu anlayışı yıkmayı hedeflediğini söyledi.

Kamu binalarını insanlardan uzaklaştırdık

Şahin, “Biz kamu binalarını kendimizden bile koruduk, herkesten koruduk. Etrafını tel örgülerle, duvarlarla çevirdik. İnsanlardan bunları koruduğumuzu zannettik. Aslında insanlardan uzaklaştırdık. Korumak amaçlı yaptığımızda bir işe yaramadı. Yine camımız kırıldı, damımız aktı, kapımız kırıldı. İnsanlar uzaklaştı ve sahiplenme olmadı. Bu proje tamda bu noktada işin merkezinde olan anlayışı yıkmayı hedefleyen bir çalışma. Biz bilgisayar sınıfı kuruyoruz ama kapısına kilit vuruyoruz. Bu projeyle bilgisayar öğrenmek kullanmak isteyenler rahatlıkla kullanabilecek. Spor salonu varsa kullanacak, kullanacak ki orasını kendisine ait olduğunu hissetsin ki, kollasın korusun. 'Bunu korumak bana da düşer' bilinci oluşsun" dedi.

Kamu binalarının soğuk yüzlü binalar olarak algılandığını ifade eden Belediye Başkanı İsmail Bayram, binaların halka açılmasının sahiplenme açısından önemli olduğunu vurguladı.

Velilerin Okulu Sahiplenmesi İçin Önemli Bir Proje

Bayram, “kamu binaları halk için soğuk bir yüz. Arkadaşlarımızla göreve geldiğimizde ilk olarak belediyeyi halka açtık. Fiziki yapılar kullanılırsa sahiplenilir. Bu anlamda okullarımızda çokça var. Belediye olarak bizler okullarımız için imkanlarımız doğrultusunda destek vermeye çalışıyoruz. Örneği 40 okulda faaliyet yaptık. Fiziki anlamda da destek oluyoruz. Bu proje velilerin de okulu sahiplenmesinde çok önemli bir proje" dedi.

Konuşmaların ardından “Okullar Hayat Olsun Projesi” protokolü Vali Vasip Şahin, Belediye Başkanı İsmail Bayram, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı ve Orman İşletme Müdürü Hüseyin Koz tarafından imzalandı.