Düzce’de 66 bin 675 öğrenci karne alacak
2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi için son zili yarın çalacak. Düzce’de 66 bin 675 öğrenci karnelerini alarak, sömestr tatiline başlayacak. Karne heyecanı öncesi Düzce Doğa Okulları Eğitim Koordinatörü ve Fen ve Teknoloji Öğretmeni Mustafa İnce’den hem öğrencilere hem de ailelerine altın değerinde tavsiyeler geldi. Verimli bir tatil geçirilmesi ve yeni döneme yüksek motivasyonlu başlanması açısından önemli önerilerde bulunan İnce, ailenin bunu sağlamadaki rolü üzerinde durdu.

Okula adaptasyonda dersleri tekrar etmek önemli…
Düzce Doğa Okulları Eğitim Koordinatörü Mustafa İnce, çocukların 1 dönem boyunca yoğun bir tempoda çalışarak gereğinden fazla yorulduklarını ancak yarıyıl tatilini pasif bir şekilde geçirmelerinden yana olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Ben 35 yıllık bir eğitimci olarak bu tatil döneminin pasif olarak geçirilmesinden yana değilim. Yıllardır söylediğim gibi aktif dinlenme diyorum ben buna, yoğun bir tempoda olmasa bile en azından yarım saat kitap okuyarak, dersleri tekrar ederek değerlendirmelerini tavsiye diyorum. Bu çocuğun okula adaptasyonunu kolaylaştıracaktır.  Araya tatil girdiğinde motivasyon düşüyor.”  

“Çocuklarınızla iyi diyalog kurmak önemli”
Anne babalara, sadece karne günlerinde değil her dönemde çocuklarıyla iyi bir diyalog içinde bulunulmasını tavsiye eden İnce, şu şekilde devam etti: “Benim bu konuyla ilgili tavsiyem şu; çocuklarınızı suçlamayın, saygı duyun, onları mutlaka dinleyin, bazı etkinliklerine eşlik edin, çok öğüt vermeyin, kimseyle kıyaslamayın, emir vermeyin, değer verin, örnek olun, fırsat verin, tehdit etmeyin, yol gösterin. Bu görüş aslında gerek öğretmen-öğrenci gerekse veli-öğrenci arasında yaşanması gereken en uygun iletişim biçimidir. Çocuklar karnelerini alacaklar, benim velilere tavsiyem şu, başarıyı çok abartmasınlar, başarısızlığı da çok yerden yere vurmasınlar. Çocuğun gelişimleri göz önünde bulundurularak ağzımızdan çıkanları kontrol etmeliyiz.”  

“Anneler, daha dikkatli ve aydınlatıcı”
Ailenin, öğrencilerin başarısında ve başarısızlığında çok önemli bir faktör olduğunu ifade eden İnce, “Bir çocuğun arkasında anne varsa ve eğitim öğretimle çok ilgiliyse çocuk başarısız olmuyor. Biz babalar, annelere göre bu konuda daha başarısızız. Anneler daha dikkatli ve aydınlatıcı. Çocuklarla diyaloga girip arkadaşlarını ve hatta arkadaşlarının ailelerini de tanımalılar.” dedi.

“İyi çocuk, iyi bir planlamayla yetişiyor”
Düzce Doğa Okulları Eğitim Koordinatörü ve Fen ve Teknoloji Öğretmeni Mustafa İnce, verimli bir tatil geçirmeleri için ve öğrencilere ve ailelerini şu önerilerde bulundu: “İmkanları ölçüsünde çocukları tatile götürebilir. Yakın şehirlerdeki akrabalarını görmeye gidebilirler ama yanlarına eğitim-öğretim setleriyle ilgili kaynak almalılar. Sistem sınava dayalı ve bir süre daha böyle devam edecek. Buna uygun çalışma programları hazırlanmalı. Ama velilerden şunu rica ediyorum; çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamasınlar, çocukların en yaralandığı noktadır bu. Çocukların iyi yetişmesinde iyi bir planlama yapılmalı.”

“Beyin göçü yapmayın!”
Bütün öğrencilere iyi tatiller dileyen İnce, son olarak ülkemizin geleceği için beyin göçü yapmamaları konusunda öğrencileri uyararak, şunları kaydetti: “İnşallah gelecek günler onlar, aileleri, milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olur. Bütün amacımız onları gelecekte emanet edeceğimiz bu ülke için iyi fertler olarak yetiştirmek. Son olarak bütün öğrencilerden beyin göçü yapmamalarını tavsiye ediyorum. Eğitiminizi tamamlamak için tabi ki dünyanın en iyi eğitim veren okullarına gidin alın gelin ve ülkenize borcunuzu ödeyin.”