YÖK, öğrenim süresi içerisinde üniversiteyi bitiremeyenlere katlamalı harç uygulamasını geri getirdi. Buna göre zamanında mezun olamayanların harçları yüzde 300'e varan oranlarda artacak. Okulu uzatan öğrenciler dersi 4 kez ve üstünde aldığında kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde 400 fazlasını ödemek zorunda bırakılıyor. Katlamalı harç sistemine göre, 4 yıllık öğrenim süresi içerisinde bir öğrencinin herhangi bir dersi üç ve daha fazla sayıda alması durumunda ve 4 yıllık eğitimin uzaması halinde öğrenciden her ders için katlamalı şekilde harç alınmasını öngörülüyor. Resmi Gazete de 2014-2015 yılından itibaren uygulanacağı söylenen katlamalı harç sistemini şimdiden birçok üniversite uygulamaya soktu. Bunlardan biri de Düzce Üniversitesi oldu. Uygulama, öğrencilerin 2014-2015 eğitim öğretim yılı Bahar Dönemi harçlarım ödemek için başvurmasıyla ortaya çıktı. Bahar dönemi için bilgi sistemi üzerinden ders kaydı yaptıran öğrenciler, karşılarına çıkan harç paraları ile şaşkına döndü.

 

Düzce Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencileri haber merkezimize ulaşarak katlanmalı harç sistemi ile yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi.Düzce Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci, “Düzce üniversitesi Meslek Yüksel Okulunda okuyorum. Bu dönem öğrenim ücreti+ekstra ücret diye bir ödeme planı çıkarılmıştır. Ben 4 dersim için 385+365,75 tl ücret ödeyeceğim toplamda 750,75 tl harç yatırmam demek oluyor lütfen sesimizi duyurmaya yardımcı olun” çağrısında bulundu.


Öte yandan Üniversite öğrencilerinin ve eğitim oteritelerinin tepkisini çeken katlamalı üniversite harcında geri adım atıldı. Şubat ayı sonuna kadar katlamalı üniversite harcı alımı durduruldu. Karar üniversitelere yazı ile bildirildi.


Haber;S:KAŞKIR