YÖK Genel Kurulu, üniversiteye girişte katsayıyı alan içi tercihte 0.15 alan dışı tercihte ise 0.12 olarak belirledi.

YARGI KARARLARI ESAS ALINDI

YÖK Genel Kurulu, Danıştay'ın YÖK'ün katsayıyla ilgili kararının yürütmesini durdurmasının ardından katsayıyla ilgili yapılacak yeni düzenlemeyi görüşmek bugün bir toplantı yaptı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Yüksek Öğretim Kurulu için en önemli önceliğin öğrencilerin huzurunun sağlanması olduğu belirtilerek, "Bunun yanı sıra isabetli bulup bulmamaya bağlı olmadan yargı kararına uygun davranmak da bütün kurumlar için kanuni bir yükümlülüktür. Bu kapsamda Danıştay kararının gerekçesi de önemli olduğundan, yerleştirme puanlarının hesaplanmasına ilişkin yeni karar alınırken yargı kararlarının gerekçeleri esas alınmıştır" denildi.

ALAN BİLGİSİ AĞIRLIĞI ARTTI

Açıklamada, YÖK'ün 21 Temmuz 2009 tarihli kararı ile öngörülen yeni sistemde, çoklu sınav ve çoklu soruyu esas alan bir ölçme yönteminin belirlendiği, önceki sistemde yüzde 38 olan alan bilgisinin ağırlığı LYS ile yüzde 60'a çıkartılmak suretiyle lise müfredatında alınan bilginin, doğrudan ölçülmesi ve sonuca yansıtılmasının sağlandığı ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Buna göre önceden sadece lise 1 (9). sınıf bilgileri sınav sorularına dahil edilirken, şimdi sınav müfredatına lise 1, lise 2, lise 3 ve lise 4. sınıfta görülen dersler de sahil edilerek öğrencilerin bilgi ve başarıları sınavda ölçülebilir hala gelmiştir. Öğrencilerin gerçek başarısını esas alan bir ölçme ve değerlendirme sınavı getirildiği için, önceden öğrenci başarısını ölçmeyen sınav nedeniyle uygulanan katsayı farkının da Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu'nun e: 2010/148 sayılı dosyada, 18 Şubat 2010 tarihinde verdiği karar ile belirlene hukuken kabul edilebilir ölçülere getirilmesi benimsenmiştir.

Yeni karar oluşturulmasında, yargı kararanın gereğinin yerine getirilme zorunluluğu ve sistemin bütünlüğünü koruma kaygısı bir arada değerlendirilmiş ve öğrencilerin yerleştirme puanlarının hesaplanmasına esas olacak oranlar için 0.15, alan dışı 0,12 olarak belirlenmiştir."