2012-2013 eğitim öğretim yılı başlamasına kısa bir süre kaldı. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Hüseyin Köksal, okula yeni başlayacak öğrencilere ve yaz tatili sonrası okula adapte olacak öğrencilerin yaşayacağı zorluklar hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.
Köksal, bu yıl ilk kez eğitim öğretim görecek çocuklara anne ve babaların kendi kaygılarını yansıtmaması gerektiği konusunda aileleri uyardı.
Okul Fobisine Yol Açabilir
Köksal, “İlk defa okula başlayacak çocuklarda bazı tereddütler olabilir. Okula ilk defa gidecek çocuklarda anne ve babalar kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmasınlar. Çünkü çocuklar anne ve babanın her hareketini hemen algılar. Onların ufak bir kaygısı çocuklarda agresiviteye yol açabilir. Bu nedenle veliler çocuklarını önceden hazırlayarak götürmeliler. Aileler çocuklara ev ortamlarının bozulmayacağı yönünde telkinlerde bulunmalı, ilk 1-2 günde okula gitmemeliler. Devamlı ailelerin okulda bulunması çocuklarda okul fobisine yol açabilir. “Annem giderse ben ne yaparım ya da babam burada olmazsa ben ne yaparım” kaygısı içine giriyor. Anne babalar da kendi kaygılarını çocuklarına yansıtırsa, bu sefer çocuklarda anne babayı kaybetme korkusu ortaya çıkarak okula gitmek istemeyebilir.” diye konuştu.
Azarlayıcı Bir Tutum İçerisine Girmemeli
Uzun yaz tatilinin ardından bazı çocukların okula adapte olmakta zorluklar yaşanabileceğine dikkat çeken Köksal, bu konuda özellikle öğretmenlerin okulun ilk günlerinde daha esnek bir yaklaşım içinde bulunmaları gerektiğini söyledi.

 Köksal, “Çocuklarda yaz tatilinden kopmak da zorluk yaşanabilir. O da okulun ilk birkaç günü ve ilk haftasında gözümüze çarpabilir. Burada sadece anne babalar değil, öğretmenlerin de anlayışlı olması gerekir. Çocuğun okula devam etmesi durumunda katı kurallar yerine biraz daha esnek geçiş yapmalarında fayda var. Okula geç geldiyse hemen azarlayıcı bir tutum içersine girmemeli. İlk haftayı esnek tutarak yavaş yavaş eğitime girmek de yarar var.” dedi.

Haber; S. KAŞKIR