Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi işbirliğiyle Yeşilay Haftası kapsamında “Bağımlılık” paneli düzenlendi.

İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa; Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Aslan, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Şerif Demir, “Bağımlılığın Fizyolojik Temelleri” başlıklı konuşmasında; bağımlılık yapan maddelerin pekiştirme etkilerinin çok güçlü olduğunu söyleyerek,      bunları kullananların ve hayatları bunlar etrafında organize olmuş kişilerin, uzun bir süre o maddeyi bırakamadıklarını dile getirdi. Bağımlılığın fizyolojik olarak en çok beyne zarar verdiğini, bağımlılığın beynin ödül-ceza merkezini devre dışı bıraktığını vurguladı.

Prof. Dr. Adnan Özçetin ise, “Bağımlılık ve Psikiyatrik Bozukluklar” başlıklı sunumunda; fiziksel bağımlık olsun veya olmasın, tekrarlanan ilaç veya bireysel madde kullanımının bağımlılık olduğunu söyledi. Hekim kontrolü dışında keyfi alınan bazı ilaçların bağımlılığa neden olarak; kullanıcılarda hayal görmek, olmayan sesler duymak gibi birçok semptoma neden olduğunu dile getirdi.
Panelin son sunumunu gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Dilek Demirezen “Bağımlılıkta Kullanılan Psikoterapi Yöntemleri” başlıklı konuşmasında; hastalığın değerinden kaynaklanan güçlüklerde inkar ve rasyonalizasyon unsurları mevcut olduğunu vurguladı. Tedavi ekibinden kaynaklanan güçlükler olduğunu ifade eden Demirezen, tedavi için kullanılan yöntemleri katılımcılarla paylaşarak sunumunu sonlandırdı.

Haber: C.ÜSTÜNER


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ