Yeni eğitim-öğretim yılında iki haftayı geride bırakmaya hazırlanırken Düzce'deki okullarda müdür krizi devam ediyor. Bazı eğitim sendikaları ve STK’lar tarafından “kıyım” olarak nitelendirilen müdürlük değerlendirilmesine tepkiler çığ gibi büyürken, okullarda müdürsüz eğitim sürüyor!
Düzce Milli Eğitim Müdürlüğü geçtiğimiz haftalarda Düzce’de genelinde 119 okulda müdür ihtiyacı olduğunu duyurmuştu. Boş kadro ilanın ardından 18-22 Eylül arasında başvuru yapan müdür adayları komisyon değerlendirmesine alındı.


391 başvuru


İlk defa ve yeniden müdürlük görevinde bulunmak için başvuru yapan 26 eğitimcinin başvuruları reddedildi. Çeşitli gerekçelerle 26 okul müdürünün başvuruları kabul edilmezken, 391 eğitimci de komisyondan geçti. Başvurusu kabul edilen 391 eğitimci önümüzdeki günlerde sözlü sınava alınacak.
Başvurusu reddedilen 26 okul müdürü adayı ise 30 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında karara itiraz edebilecek, bu süre dışında yapılan itirazlar dikkate alınmayacak.


“Eğitimi olumsuz etkileyecek”


Öte yandan 8 yılını doldurmuş müdürlerin görev sürelerinin 13 Haziran’da sona ermesine karşın, hala müdür krizinin devam ediyor olması tepkilere neden oluyor. Birçok okulda müdür atamasının olmaması eğitimi aksatacağı, vekâleten işleri yürüten koltuktan alınmış bir müdürün görevinde isteksiz ve başarısız olacağını düşünülüyor. 2014-2015 eğitim-öğretim yılı başlamadan önce uygulamaya konan müdür değişimi Düzce'de adeta fırtına koparmış, bir çok okulun okul aile birliği yönetimleri karara tepki olarak topluca istifa etmişti. Başarılı bulunan müdürlerin koltuklarından olmasını “haksızlık” olarak niteleyen ve Milli Eğitim'in müdürler için puanlama yöntemiyle kendilerinden aldığı görüşleri dikkate almadığını söyleyen birlik başkanları bu değişimin eğitimi olumsuz etkileyeceği görüşünü savunmuştu. Yine Düzce'deki bazı sendikalar da bakanlığın yeni uygulamasının adam kayırmaya zemin hazırladığı iddiasını ortaya atmış ve hükümete yakın isimlerin idari kadrolara getirileceğini öne sürmüştü. Tüm bu tartışma, tepki ve istifaların gölgesinde müdür değişikliğine devam eden Milli Eğitim'in sağlıklı bir eğitim için şimdi boş kadroları kısa zamanda doldurması bekleniyor.

 

Haber: C. Üstüner