Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM sınavlarına ilişkin dış ve iç güvenlik önlemleri yasal düzenlemelerle en üst düzeye çıkarıldı. Gerek sınavlarda kopya çekenlere gerekse değerlendirme birimlerinde sınav sonuçlarını adayın lehine veya aleyhine olacak şekilde değiştiren kişilere hapis cezası getirildi. Bu kapsamda, sınavlarda kopya çeken veya kopya çekmesine imkan sağlayanlar, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek. Suçların örgütlü olarak işlenmesi durumunda cezalar yarı oranında arttırılabilecek.

Kopya çekene 2 yıl men

Sınavda kopya çektiği veya bu yönde fiiller işlediği tespit edilen adayın sınavı ile çok oturumlu sınavlarda oturumların herhangi birinde kopya çektiği veya bu yönde fiiller işlediği tespit edilen adayın bu oturumlardan oluşan sınavı iptal edilecek ve aday, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce (ÖDSGM) yapılan sınavlara ve yerleştirmeye aday olarak giremeyecek. Kanuni düzenleme ile sınavlarda kimi zaman "joker" olarak tabir edilen, başkasının yerine sınava girerek kopya çekme işlemlerine de hapis cezası getirildi.

Soruları sınav sırasında yayanlara yasal sorumluluk

Yeni düzenleme ile sınav görevlilerinin kimlik bilgilerini, deneme sorularını veya sınavın devam ettiği süre içinde sınavlarda sorulan soruları aynen veya değiştirerek herhangi bir ortamda paylaşan, ifşa eden, her türlü işaret, ses ya da görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten, yayımlayan veya işleyenler hakkında yasal sorumlulukların yanı sıra para cezası da getirildi.