Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih süreci başladı. Öğrencilerin doğru bir şekilde yönlendirilmesi ve isabetli tercihler yapabilmesi için harekete geçen İl Milli Eğitim Müdürlüğü kurduğu stantlarda öğrencilere ve velilere bilgi aktarımı yapıyor.

Yetenek, ilgi, ihtiyaç, kişilik özellikleri ve yaşam koşullarıyla uyumlu olacak şekilde bir üst öğrenim kurumuna geçiş süreçlerinde öğrencilere rehberlik etmek amacıyla kurulan stantlar, Krempark AVM, Toki Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu, Mehmet Zahid Kevseri İmam Hatip Ortaokulu, Mustafa Kemal Ortaokulu ve Hürriyet Ortaokulu’nda kuruldu.

Ayrıca 7 İlçede milli eğitim müdürlüklerince belirlenen okullarda da Tercih Danışmanlık Büroları oluşturulduğu öğrenildi. 12 Temmuz 2019 tarihine kadar hizmet verecek stantlarda, 10.00 ile 16.00 saatleri arasında hizmet verilerek öğrenciler ve veliler tercih konusunda bilgilendirilecek.

‘REHBER ÖĞRETMENLER GÖREVLENDİRİLDİ’

Mustafa Kemal Ortaokulu Müdürü Muhsin Celep, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce hayata geçirilen uygulama hakkında Öncü Haber mikrofonlarına şunları söyledi:

“ LGS hazırlık ve yardım kurslarından sonra öğrencilerimizi gidebilecekleri okullarla ilgili olarak bilgilendirmek üzere rehber öğretmenlerimiz görevlendirildi. Bu hizmet hemen hemen merkezi bütün okullarımızda var. Ayrıca Krempark AVM’de de bu konu hakkında hizmet veren bir büro var. Velilerimiz, çocukların gidebilecekleri okul ve türleri ile ilgili olarak sınav sisteminde tercih edebilecekleri okullarla ilgili olarak ayrıntılı bilgi alıyorlar. Böylece liseye geçişte çok daha net bir görüş ile istedikleri okullara tercih yaparak gidiyor. Geçen yıl 4 nakil dönemi vardı. Bu sene ikiye düşürüldü. Bu konuda da öğrencilerimiz ve velilerimiz bilgilendiriliyor.

2 AKADEMİK BAŞARI VE BİREYSEL YETENEKLER GÖZ ÖNÜNE ALINIYOR’

Öğrencilerin akademik başarısı ve bireysel becerisi göz önüne alınarak en uygun okula yönlendirilmesine çalışıldığını belirten Celep, şöyle konuştu;

“ Herkesin çocukluk hayali, kafasında net bir şekilde kurduğu bir mesleği ya da okulu olabilir. Meyilli olabilmesi önemli bir yer teşkil ediyor. Ama öğrencinin mevcut durumu da bu konu ile ilgili olarak gelecekte sahip olacağı kariyer ile ilgili önemli bir aşama olarak görüyoruz. Okudukları okulların neticesinde gidebilecekleri neticeler kendi bireysel durumu ile ilgili olarak gerekli değerlendirmeler yapılıyor. Mutlaka profesyonel bir şekilde işler yürüyor.”

‘TERCİH YAPARKEN MUTLAKA BİR UZMANA DANIŞILMALI’

Düzce Krempark AVM’de kurulan stantta öğrencilere yardımcı olan Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman Faruk Üstün, LGS tercihlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar ve yürütülen çalışma hakkında açıklamalarda bulundu. Üstün şunları aktardı;

“Merkezi yerlerde açtığımız bürolarımız var. Bunlardan biri de Krempark AVM de 5 arkadaşla beraber öğrenci ve velilerimize hizmet verdiğimiz, tercihleri nasıl yapmaları gerektiği konusunda yardımcı olduğumuz bir stant. Tercihleri noktasında önceliklerini yönlendiriyoruz. “

Tercih yaparken bir uzmana danışılmasının altını çizen Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü;

“ Yeni sistem kendi başlarına yapmalarına da olanak sağlıyor. Ama mutlaka bir uzmandan destek almaları gerektiği noktasında onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu hizmetten de faydalanmalarını istiyoruz. Gelen öğrencilerimizin her türlü varyasyonları düşünmelerini ve gelecekleri ile ilgili bir karar veriyorlar. Bu kararda onlara yardımcı oluyoruz. Tercih danışmanlığı bürolarına öğrencilerimizi bekliyoruz. Gerek okullardaki bürolara gerek de Krempark AVM’deki standa bekliyoruz”

Haber: S. AYAN - E. ARSLAN
Görüntü: A. KAÇAN