Eğitim Enternasyonali'nin kararı ile 1993'ten bu yana tüm dünyada ve ülkemizde 5 Ekim, “Dünya Öğretmenler Günü” olarak kutlanıyor. Gün dolayısıyla CHP 1. Sıra Milletvekili Adayı Zafer Teber ve Eğitim-İş Düzce İl Temsilciliği tarafından birer kutlama mesajı yayımlandı.

 

Öğretmene yönelik şiddet eylemlerini arttı

Eğitim-İş adına yazılı bir açıklama yapan Hüseyin Arslan, Türkiye’de öğretmenlerin hak ettiği ilgi ve değeri gördüğünü ve taleplerinin karşılandığını söylemenin mümkün olmadığını savundu. Arslan, açıklamasında şunları kaydetti: “Öğretmenlerin toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları, AK Parti iktidarı döneminde ciddi şekilde gerilemiştir. Eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, 4+4+4 gerici eğitim yasasıyla Öğretim Birliği’ne vurulan darbe, okul dönüşümleri, siyasi kadrolaşma, yandaş yönetici atama gayreti, eğitimin dini referanslara göre şekillendirilmek istenmesi öğretmenlerin yaşadığı sorunları daha da derinleştirmiştir. Aday öğretmenin yetiştirme süreci siyasallaştırılarak çökertilmiş, öğretmenliğin saygınlığı da bundan büyük zarar görmüştür. Son yıllarda siyasi iktidar tarafından öğretmenlik mesleğinin itibarını zedeleyen söylem ve tutumların süreklilik kazanması, Alo 147 gibi isimsiz ihbar hatlarının kurulması, öğretmene yönelik şiddet eylemlerini artırmıştır. Bu tür olaylar sonucunda hayatını kaybeden ya da ciddi sağlık problemleri yaşayan öğretmenler bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki, “Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir”.

En düşük devlet memuru maaşını alıyorlar

Meslek grupları içinde öğretmenlik mesleğinin 13 yıllık AK Parti iktidarı döneminde sistematik bir şekilde aşağılara çekildiğini öne süren Arslan, “2002 yılında en düşük devlet memuru maaşından yüzde 100 daha fazla maaş alan öğretmen, bugün en düşük devlet memuru maaşını almaktadır. Eğitim-İş’in 2014 yılında yaptığı “Öğretmenlerin gelirlerine ilişkin öğretmen görüşleri” adlı araştırma sonuçları öğretmenlerin karşı karşıya olduğu ekonomik sorunları ortaya koymuştur. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 73’ü gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle mesleğine motive olamadığını, yüzde 61’i gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını, yüzde  69’u ise daha çok para kazanacağı bir iş imkanı olursa öğretmenliği bırakacağını belirtmiştir. Öğretmenlerin yüzde 81’i kredi kartına, yüzde 79’u bankaya, yüzde 41’i esnafa, yüzde 39’u ise şahıslara borcu olduğunu belirtirken, yüzde  40’ı ise annesinden ve babasından maddi destek aldığını belirtmiştir.”

Bir kez daha taleplerini sıraladı

Dünya Öğretmenler Günü'nde Eğitim-İş olarak taleplerini bir kez daha sıralayan İl Temsilcisi Hüseyin Arslan, “Eğitimin ulusal, demokratik, bilimsel, laik ve kamusal esaslara dayandırılmasını, her aşamasında parasız olmasını, öğretmenlerin sosyo-ekonomik statülerini yükseltecek önlemler alınmasını, eğitim çalışanları arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara son verilmesini, gerici, ırkçı ve bölücü kadrolaşmanın önlenmesini, eğitim yöneticiliği için nesnel ölçütlerin geçerli kılınmasını, eğitim kurumlarımızın personel ihtiyacının gerçekçi bir biçimde belirlenerek, yeterli sayıda öğretmen ve yardımcı personel istihdam edilmesini, okullarda “kölelik sistemi” veya “mevsimlik işçi” olarak adlandırılan ücretli öğretmen uygulamasına son verilmesini, ülkemizin koşulları göz önünde bulundurularak, yeni bir öğretmen yetiştirme sistemi geliştirilmesini, eğitimde etnik kimlik ve mezhep-tarikat gibi kimlikleri öne çıkartacak ithal müfredat programları yerine, ulusal, laik, bilimsel ve halktan yana programlar uygulanmasını, eğitim çalışanları ve tüm kamu çalışanlarının örgütlenme haklarının önündeki bütün engellerin kaldırılıp, grev ve toplu sözleşme hakkının tanınmasını istiyoruz. Yaşadığımız bütün sorunlara rağmen bütün öğretmenlerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.”

Teber'den kutlama

CHP 1. Sıra Milletvekili Adayı Zafer Teber ise mesajında şu görüşlere yer verdi: "Bir ülkenin geleceğini ellerinde tutan, bir ülkenin kalkınmasını, gelişmesini borçlu olduğu, insanına ömür boyu kullanacağı bilgiyi, sevgiyi, saygıyı öğreten öğretmenlerimizin günü kutlu olsun. Böylesi anlamlı bir günde, öğretmenlerimizin geleceklerinin daha müreffeh olduğu bir toplum olmanın, ülkemizin geleceği, çocuklarımız için en büyük toplumsal proje olacağını bir kez daha yineliyor ve tüm öğretmenlerimizin Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyor, hepsine saygı ve şükranlarımı sunuyorum."

Haber;C.ÜSTÜNER